• home
 • video
 • pas verschenen

  Ook Asafa Powell loopt tegen de dopinglamp

  Powell: "Ik ben niet alert genoeg geweest."

  Het regent dopinggevallen in de atletiekwereld. Naast Tyson Gay is ook de Jamaicaan Asafa Powell betrapt. Ook vier van zijn landgenoten testten positief. Een van hen is Sherone Simpson, die op de Spelen in Londen zilver pakte met het Jamaicaanse aflossingsteam.

  Asafa Powell testte tijdens de Jamaicaanse trials in juni positief op het gebruik van oxilofrine. De 30-jarige spurter werd zondag op de hoogte gebracht van zijn positieve dopingplas.

  Het nieuws is een zware klap voor de sport, want Powell was lange tijd wereldrecordhouder op de 100 meter. Met 9"72 (in 2008) is hij bovendien de vierde snelste man op de aardbol, achter Usain Bolt (9"58), Tyson Gay en Yohan Blake (allebei 9"69).

  "We bekijken nu met het wereldantidopingagentschap WADA hoe het stimulerende middel in het lichaam van Asafa is terechtgekomen", verklaarde Powells manager Paul Doyle.

  Wie ook tegen de lamp liep in Jamaica, is de 28-jarige Sherone Simpson. Op de Spelen van Athene in 2004 maakte zij deel uit van de estafetteploeg die goud pakte op de 4x100 meter. In 2008 veroverde ze zilver op de 100 meter. Ook zij werd betrapt op de trials, net als Powell op oxilofrine. "Dit is een heel moeilijke periode", zegt Simpson.

  De andere drie namen maakte de Jamaicaanse bond nog niet bekend. Bij die drie zou wel nog een spurter zijn die een gouden medaille pakte op de Spelen van Londen. Dat zou alvast niet Usain Bolt zijn. "Wij zijn nog door niemand gecontacteerd", zegt Bolts manager. Mogelijk gaat het om Nesta Carter (met 9"78 op de 100 meter de vijfde snelste aller tijden), die net als Powell traint onder coach Stephen Francis.

  Powell: "Ik ben geen valsspeler"

  Powell heeft zijn positieve test bevestigd. "Bij een test tijdens de Jamaicaanse kampioenschappen is oxilofrine in mijn lichaam gevonden. Dat is een verboden middel", zegt Powell.

  "Naar mijn familie, vrienden en al mijn fans toe wil ik duidelijk zijn: ik heb nooit bewust supplementen of producten gebruikt die verboden zijn. Ik ben geen valsspeler en dat ben ik ook nooit geweest. Mijn fout is dat ik niet alert genoeg geweest ben."

  "We zullen nu uitzoeken hoe dat product in mijn lichaam is terechtgekomen. Ik ben met verstomming geslagen, maar ik beloof mijn volledige medewerking aan het onderzoek. Ik zal niet deelnemen aan het WK. Dat lijkt me logisch in dit geval."

  "Persoon opgepakt in Italië"

  Volgens Tara Playfair-Scott, de makelaar van Powell, is er in Italië een individu opgepakt die voedingssupplementen aan haar atleet leverde. Zijn verblijfplaats zou ook doorzocht zijn door de lokale politie. Playfair-Scott stuurde het nieuws de wereld in via Twitter.