• home
 • video
 • pas verschenen

  Froome: "Grootste zege uit mijn carrière"

  Froome: "Ik had gedacht dat Quintana zou winnen."

  Chris Froome deed een goeie zaak in de stand maar had niet verwacht de rit te winnen. "Ik dacht dat Quintana zou winnen, maar hij verzwakte op het einde." "Het doel was de witte trui", zegt Quintana zelf over zijn rit.

  Froome moest na zijn zege op de Ventoux, net als Eddy Merckx 43 jaar geleden, aan het zuurstofmasker om te herstellen. Een herboren Froome stond even later de wereldpers te woord.

  "Mijn hoofddoel was om zoveel mogelijk tijd te nemen op mijn concurrenten. Ik had nooit gedacht dat ik voor de ritzege zou kunnen strijden. Ongelooflijk dat dat toch is gelukt."

  "Quintana is een heel sterke klimmer. Ik had veel moeite om hem bij te halen en dacht dat hij de rit wel zou winnen. Ik was vooral gefocust op de tijdwinst. We hebben even gepraat, maar dat was om hem te motiveren. Dat heeft ook gewerkt. Ik viel niet aan op het einde, Quintana verzwakte gewoon."

  Froome kent zijn geschiedenis en weet als Brit dat de Ventoux onlosmakelijk verbonden is met zijn betreurde landgenoot Tom Simpson, maar ook met grote namen als Merckx, Gaul en Pantani. "Dit is een historische klim. Ik treed in de voetsporen van heel wat grootheden. Dit is de grootste zege uit mijn carrière."

  Quintana: "Doel was witte trui"

  De 23-jarige Nairo Quintana toonde opnieuw zijn kwaliteiten als klimmer. Na een aanval op 14 kilometer van het einde strandde hij uiteindelijk op de tweede plaats.

  "Ik ben blij met mijn tweede plaats op deze mythische berg", reageert de Colombiaan van Movistar. "Vandaag was het wel zwaar, omdat het tempo de hele dag zeer hoog lag."

  Quintana neemt de witte trui weer over van Kwiatkowski en schuift ook twee plaatsen op in het algemeen klassement. "Het was vooral de bedoeling om de witte trui terug te pakken en dat is gelukt."

  Ook voor de bolletjestrui deed Quintana een goede zaak. In het klassement staat hij nu 17 punten achter Froome. "De bolletjestrui nemen wordt moeilijk, maar het is geen doel op zich."

  Mollema: "Ik zat op mijn limiet"

  • Bauke Mollema: "Halverwege de Ventoux zat ik al op mijn limiet. Toen Porte het tempo bepaalde, moest ik lossen. Gelukkig was Ten Dam goed vandaag, want de samenwerking in de achtervolging was niet goed en hij kon toch wat op kop rijden. Ik moest zelf al voluit gaan om in het wiel te blijven. Maar als je tweede staat, kun je blijkbaar meer pijn lijden dan normaal. De verschillen zijn uiteindelijk klein en ik blijf tweede."
  • Laurens ten Dam: "Ik kreeg veel moraal toen ik van de ploegleider hoorde dat we aan het naderen waren op Contador. "Daar moeten we nog naartoe", dacht ik. Het was wel lastig dat de wind in het nadeel blies. Ik reed vooral vooraan en dat is dan niet de meest dankbare plaats."