• home
 • video
 • pas verschenen

  Peeters: "Vooraf afgesproken met Belkin"

  Wilfried Peeters: "In de Tour moet je compagnons vinden."

  Wie waaiers trekken zegt, zegt België en Nederland. Omega Pharma-Quick Step (BEL) en Belkin (NED) pasten dat vandaag in de Tour mooi toe. "We hadden vooraf goeie afspraken gemaakt", geeft Wilfried Peeters, ploegleider van OP-QS, toe aan Sporza. "Hiervoor zijn wij meegenomen", zeggen Belkin-Belgen Wynants en Vanmarcke in koor.

  Omega Pharma-Quick Step en Belkin hadden deze rit vooraf aangestipt. Hier was wel wat mogelijk, als de wind goed zat, wisten ze. En de wind, al was het maar een beetje, zat goed.

  "We hadden een plannetje", zegt Peeters. "Toen de mannen van Belkin - Maarten Wynants (ex-OP-QS, red) op kop - vanochtend aan de ontbijttafel kwamen vragen wat we van plan waren, dan weet je het wel."

  "Ik heb vanochtend met Nico Verhoeven (ploegleider van Belkin, red) gesproken en we hebben goeie afspraken gemaakt. Alleen gingen we wel heel vroeg aan. Dat was riskant. Ons idee was om na 117 km te gaan, nu was het op bijna 120 km van de finish. Maar het parcours bracht dat met zich mee."

  In de finale trok het Saxo van Contador dan ook nog eens fors door. "Toen Tosatto aanging - ook nog eentje van onze oude school, die weet hoe het moet - was het even bang afwachten. Maar toen Terpstra, Chavanel en Cavendish erbij raakten, wisten we dat we safe zaten. Ik ben blij over de manier waarop we het afgemaakt hebben."

  Saxo, dat voor het klassement van Contador rijdt, was in de finale een bondgenoot. "Dat geluk moet je hebben. En dwing je ook af. In de Tour gaat het om het klassement en de dagzeges. Wij hebben gereden voor de dagzege, Saxo en Belkin voor het klassement. Dan mag je wel eens profiteren."

  "In de Tour moet je altijd compagnons vinden en die hebben we vandaag zeker gevonden. Je kunt beter samenwerken, dan apart iets opzetten."

  Verhoeven: "Omega Pharma-Quick Step begon de oorlog"

  Sporza zocht ook Verhoeven op: "Wij hadden bij de verkenning in mei al gezien dat het met wind als vandaag een hele hectische dag zou worden. Vanaf km 55 zou het oorlog zijn."

  "Omega Pharma-Quick Step had hetzelfde plan en hetzelfde idee. Wat dat betreft was het een goeie bondgenoot. Zij begonnen, maar wij zaten toen ook vooraan, omdat we wisten dat het daar gevaarlijk was."

  "Toen Kittel moest lossen, had OP-QS er alle belang bij om vol door te rijden. Wij reden in het begin niet voluit, omdat Kittel niet ons belang is. Wij wilden gewoon een harde koers met onze kopmannen vooraan. Na de bevoorrading zetten we de gaskraan open, net toen Valverde pech had."

  "Dan zijn er verschillende meningen: wachten of niet wachten? Op dat moment was het koers en wij waren al 30 km aan het koersen. Dan ga je niet wachten. Dan is de pech van Valverde een koersincident."

  Mollema, kopman van Belkin, ging nog mee met Contador en staat nu tweede op 2'28" van Froome. "We moeten realistisch blijven. Als je het team van Froome ziet, is er misschien meer haalbaar. We zullen zondag wel zien na de Ventoux. Op dit moment moeten we genieten van onze topdag."

  "Froome had een moeilijke dag, maar dat was meer te wijten aan de zwakte van zijn ploeg op dit terrein. Hij blijft de topfavoriet en is nog steeds de sterkste renner als het bergop gaat."

  Meer reacties uit OP-QS-en Belkin-kamp:

  • Sep Vanmarcke (Belkin-Belg): "Dit was de rit waar ik vooraf de meeste stress voor had. Maarten (Wynants) en ik zijn vooral voor deze ritten meegekomen om de klimmers uit de problemen te houden. Vandaar de stress. Als wij het niet goed doen, verliezen zij tijd. Dat Mollema tweede wordt en tijd pakt op Froome, is super. Saxo verraste ons wel, iedereen zat toen redelijk op zijn tandvlees. Ik was blij dat Laurens (ten Dam) en Bauke (Mollema) meekonden. Het kon niet beter zijn, voor ons is dit een overwinning."
  • Maarten Wynants (Belkin-Belg): "De wind stond goed: schuin achter. En toen zag je dat je behoorlijk wat ravage kunt aanrichten. Voor zoiets zijn wij mee. Ten Dam en Mollema konden zich sparen, zodat die nog net de punch hadden om mee te gaan met Saxo. Froome? Ik dacht dat Froome wel goed genoeg was, maar dat vooral zijn ploeg het moeilijk had. In waaiers rijden is ploegwerk."
  • Niki Terpstra (OP-QS-Nederlander): "Ik was helemaal kapot, maar kon nog net mee met Contador en co. Ik stond op breken. Toen Saxo reed, kon ik een beetje herstellen, maar die reden zo hard, dat dat ook geen sinecure was. Ik sprak met Cavendish af, dat ik zou demarreren, zodat de enige ploegmaat van Sagan mij moest halen. Het liep volgens plan. Het was een hele dag afzien, als dat dan beloond wordt, is dat heerlijk.