• home
 • video
 • pas verschenen

  Marianne Vos wil opnieuw Tour voor vrouwen

  Marianne Vos popelt om de Tour Féminin nog eens te kunnen rijden.

  Marianne Vos wil dat de Ronde van Frankrijk voor vrouwen terugkeert. Samen met haar collega's Emma Pooley, Chrissie Wellington en Kathryn Bertine is de Nederlandse wielrenster met een petitie begonnen om organisator ASO te overtuigen de wedstrijd opnieuw op de kalender te plaatsen.

  "We willen al langer dezelfde wedstrijden rijden als de mannen. Maar als je alleen maar roept, gebeurt er niks", zegt Vos in de Nederlandse media. "Volgend jaar is misschien kort dag, maar we hopen in ieder geval dat we de zaak in beweging kunnen brengen."

  De Tour Féminin werd van 1984 tot 2009 georganiseerd, maar was korter en duurde minder lang dan de Tour van hun mannelijke collega's. Vos' landgenote Leontien van Moorsel won de koers in 1992 en 1993.

  "We willen de wedstrijd graag terug. Het moet vooral een blauwdruk worden van de race van de mannen, met dezelfde finishplaatsen en een duur van drie weken."

  Volgens de regels van de UCI mag een rit voor vrouwen maximaal 140 kilometer lang zijn, maar dat mag van Vos veranderen. "Dat mag wat ons betreft wel wat opgerekt worden. Het zal enorm afzien worden, maar het is voor mij het ultieme doel om de Tour te rijden."

  Vos reed de Tour al en eindigde zelfs al op het podium. In de laatste editie, in 2009, werd ze derde. Emma Pooley, die nu mee de petitie organiseert, won de Tour toen.

  Vos maandag te gast in Sporza Tour

  Volgende week maandag is Marianne Vos te gast in Sporza Tour, op Radio 1. Aan Tom Vandenbulcke en Gert Geens zal ze dan ook meer vertellen over de petitie om de Tour Féminin terug te brengen.