• home
 • video
 • pas verschenen

  VDB: "Had meer spanning verwacht in Tour"

  Van den Broeck kijkt vanuit zijn zetel naar de Tour.

  Jurgen Van den Broeck herstelt thuis na de operatie aan zijn knie. Sporza-commentator Michel Wuyts belde hem tijdens de uitzending en vroeg hoe het met hem gesteld is en of hij de Tour aan het volgen is. "Ik had toch wat meer spanning tot de laatste week verwacht."

  Van den Broeck viel in de rit naar Marseille letterlijk weg uit de Tour. Gevolg: een kapotte knie en meer dan waarschijnlijk een kruis over de rest van het seizoen.

  Gisteren werd Van den Broeck geopereerd, hoe gaat het nu met hem? "Het zou beter kunnen. Maar de pijn is al weg", zegt hij.

  "Sinds gisteravond ben ik thuis en ik heb een toestel op mijn knie, dat die knie continu in beweging houdt. Dat zorgt ervoor dat het vocht uit de knie kan verdwijnen, zonder die te belasten."

  Wat zei de dokter na de operatie? Valt de blessure nog mee? "Eigenlijk niet, het is een blessure die tijd nodig heeft om te genezen. Het zal moeilijk worden om dit jaar nog te koersen."

  "De eerste tien dagen mag ik helemaal niet stappen met die knie. Fietsen zal normaal gezien na drie weken kunnen op de hometrainer en na een week of zes op de weg."

  "Concurrenten van Froome zullen sterk moeten zijn"

  Volgt Van den Broeck de Tour? "Het doet pijn, maar ik moet wel. Ik lig de hele tijd in de zetel, er is dus weinig ontkomen aan. Of ik in de bergritten al gedacht heb: "Daar zou ik bij geweest zijn?" Nee, sinds mijn ervaring van twee jaar geleden (toen Van den Broeck ook letterlijk uitviel, red) doe ik dat niet. Het haalt toch niets uit."

  Wat vindt hij van de Tour? "Ik had Contador sterker verwacht. Maar Froome is echt goed. De spanning is al een beetje weg, ik had toch iets meer spanning verwacht tot de laatste week."

  Kan het nog omslaan? "Voor de winst niet meer, denk ik. Zoals Froome nu rijdt... Ik zou niet weten waar hij nog een tik kan krijgen. Zijn concurrenten zullen echt goed moeten zijn om hem nog te bedreigen."

  Van den Broeck is in principe beter dan Laurens ten Dam (de zesde in de stand) en is een renner van het niveau van Bauke Mollema. En die is voorlopig derde. "Ja, dat doet pijn. Maar ja, het is al de tweede keer dat dit gebeurt. Ik hoop dat het de laatste keer was. Of dit mij moed geeft? Zeker. Ik geef niet zomaar op, omdat ik twee keer pech heb gehad."