• home
 • video
 • pas verschenen

  Froome bij Lieven: "Een criterium in België na de Tour"

  Froome: "Ook ik word wel eens boos, maar niet voor de camera's."

  In Vive le Vélo zat geletruidrager Chris Froome aan tafel bij Lieven Van Gils. "Ik zou eigenlijk op mijn bed moet relaxen, maar dit hoort bij de gele trui", zei de minzame Brit van Sky. Wordt hij nooit boos om al die dopingvragen? "Toch wel, maar nooit voor de camera's."

  De Tour is over halfweg en Froome heeft al meer dan drie minuten bonus op de tweede in de stand, Alejandro Valverde. "Dat is veel meer dan ik had verwacht", zei Froome in Vive le Vélo.

  "Maar het is nog niet voorbij. Valverde heeft een sterke ploeg. In de bergen kunnen hij en Nairo Quintana druk zetten, een dubbele troef dus. Dat wordt opletten."

  In de zware slotweek kan het ploegenspel een rol van formaat spelen, want Froome verloor met Edvald Boasson Hagen een tweede ploegmaat (zie Lees ook). De geletruidrager heeft nu nog zes ploegmaats.

  Froome: "Van Alberto Contador had ik gedacht dat hij ietsje beter zou zijn. Maar Alberto geeft nooit op. Hij zal er alles aan doen om tijd terug te pakken. Ik houd hem in het oog."

  "Het is niet makkelijk om dit elke dag te doen"

  Chris Froome (28) is een minzame jongeman. Hij heeft zich de voorbije dagen moeten aanpassen aan de status van een gele trui.

  "Het is niet makkelijk om dit (interviews geven, opdraven in programma's, red) elke dag te doen. Ik zou eigenlijk op mijn bed moeten relaxen, maar ik begrijp het ook. Dit hoort bij de gele trui. Gelukkig gaat het elke dag gaat beter."

  Froome krijgt ook keer op keer vragen over doping. "Door de geschiedenis van deze sport heb ik begrip voor die vragen. Alleen vind ik het jammer dat het soms ook de eerste vraag is na de finish. Dat vind ik een beetje een gebrek aan respect."

  "Maar we moeten erover praten. Het wielrennen is veranderd, het is niet meer zoals tien jaar geleden." Wordt Froome dan nooit boos om die vragen? "Toch wel, af en toe. Maar nooit voor de camera's."

  Tot slot vroeg Lieven nog dit aan Froome: "Wanneer zien we jou nog eens in België koersen, want dat gebeurt niet zo vaak?"

  Froome: "Dat is waar, ik reed enkel Luik-Bastenaken-Luik dit jaar. En daar was ik bijlange nog niet goed. Ik weet dat België gek is van de koers. Ik zie vaak gepassioneerde mensen langs de weg. Ik hoop er na de Tour misschien een criterium te rijden en zo enkele mensen terug te zien."