• home
 • video
 • pas verschenen

  Tony Martin: "Ik ben geen bouwplaats meer"

  Tony Martin is dé referentie in de strijd tegen de klok.

  Wereldkampioen tijdrijden Tony Martin wil maar één ding in de tijdrit van vandaag: de eerste plaats. "Elke andere plaats zou een teleurstelling zijn." De Duitse krachtpatser van Omega Pharma-Quick Step, die in de eerste rit zwaar tegen het asfalt kwakte, vertrekt rond half één al voor zijn 33 kilometer.

  Martin was het grootste slachtoffer van een valpartij in de eerste rit van deze Tour, op Corsica. Met een hersenschudding, een gekneusde long en een diepe wonde in een elleboog leek zijn Tour al voorbij. Maar Martin zette door en loodste Omega Pharma-Quick Step zelfs naar winst in de ploegentijdrit, ware het niet dat Orica 76 honderdste seconde sneller was.

  Vandaag wil Martin winnen: "Na de rustdag was de rit van vandaag perfect voor mij om te herstellen", schreef Martin gisteravond op zijn Facebook-pagina. "Die was volledig vlak, ideaal om de benen eens goed te laten draaien."

  "Ik kijk met heel veel vertrouwen uit naar de tijdrit. Mijn lichaam heeft zich al heel goed hersteld en ik slaap weer goed 's nachts. Je zou kunnen zeggen dat ik geen bouwplaats meer ben. Ik heb alleen nog maar wonden als na een gewone val."

  "En die tijdrit wil ik winnen. Elk ander resultaat zou een teleurstelling zijn. We gaan vroeg opstaan, zodat we om 7u al naar de start kunnen vertrekken. Ik wil het nog verkennen, want ik ken het nog niet, en liefst voor de publiciteitskaravaan. Vorig jaar reed de karavaan uit tijdens mijn verkenning, omdat ze vroeger vertrokken was. Hopelijk houden ze zich nu wel aan hun schema."

  Lelangue: "Iets voor renners met kracht, zoals Evans"

  Cadel Evans is voorlopig 16e in het algemeen klassement en mag met een achterstand van 4'36" wellicht een kruis maken over zijn eindzege-ambities. "De tijdrit zal een belangrijke indicatie zijn voor mezelf maar ook voor alle andere klassementsrenners in de top 10 of 15", zegt de Tourwinnaar van 2011.

  BMC-ploegmanager John Lelangue ziet het zitten voor zijn kopman: "Het wordt een snelle tijdrit met normaal gezien rugwind, als de wind niet meer draait. En dat op een niet te technisch parcours. Het wordt dus een tijdrit voor renners met veel kracht. We kunnen dus hopen op een goed resultaat met Cadel."