• home
 • video
 • pas verschenen

  De Gendt: "Martin voorblijven was een doel"

  De Gendt zet een heel sterke tijd neer.

  Thomas De Gendt heeft een knappe tijdrit gereden. Hij werd derde achter de ongenaakbare Tony Martin en gele trui Chris Froome. "Mijn vertrouwen is door deze prestatie nog gesterkt." En wat vonden de andere Belgen van hun prestatie én Mont-Saint-Michel?

  De Gendt was vlak voor Tony Martin gestart en kwam een minuutje voor de Duitser ook aan. Héél even had onze landgenoot de snelste tijd, maar de derde tijd is ook mooi.

  "Martin voorblijven was wel een doel", zegt De Gendt aan Sporza. "Ik ben nog nooit ingehaald in een tijdrit en dat wou ik zo houden. En dat wil ik in de rest van mijn carrière ook zo houden."

  "Gisteren heb ik wel even gevloekt, toen ik zag dat hij na mij zou starten. Ik gaf 1 minuut en 1 seconde toe, gelukkig startten we met 2 minuten verschil. Mijn tijd is misschien goed voor top vijf, voor mij is dat heel mooi." Het werd dus drie.

  "Mijn vertrouwen is door deze prestatie nog wat gesterkt. Er komt nog een loodzware derde week aan. Misschien heb ik in de Alpen superbenen en kan ik nog eens uitpakken. Ik kan dus nog zotte dingen doen. Dat is toch de bedoeling."

  Gilbert: "Beetje verrast door korte hellingen"

  Philippe Gilbert deed het met 39'24", op bijna drie minuten van Martin, meer dan behoorlijk. "Helemaal à bloc ben ik niet gegaan, maar toch bijna", zei de BMC-renner aan Sporza.

  "Ik was snel vertrokken, maar moest even herstellen, want ik was een beetje verrast door de korte hellinkjes in de eerste 6-7 kilometer. Maar daarna heb ik een grote versnelling kunnen aanhouden en in de laatste 10 kilometer hoefde ik niet meer te schakelen."

  Gilbert verlengde gisteren zijn contract bij BMC: "Deze ploeg heeft een enorm potentieel en onze samenwerking heeft nog niet voor 100 procent gewerkt. Het kan allemaal nog veel beter: wat tactiek betreft of renners voor de klassiekers, ..."

  "BMC is ook een van de grootste ploegen, in staff en materiaal bijvoorbeeld. Zelf heb ik ook nog heel veel ambitie. Ik wil weer mijn hoogste niveau halen en denk dat mijn plaats om dat te bereiken bij deze ploeg is."

  Meer reacties van de Belgen:

  Jürgen Roelandts: "Ik heb gewoon in een goed ritme gereden en heb mijn benen gespaard voor morgen. Ik heb geprobeerd een extra rustdag te nemen. Aankomen in Mont-Saint-Michel, dat was wel mooi om te zien."

  Kris Boeckmans: "Die Mont-Saint-Michel, dat was knap om te zien. Persoonlijk heb ik het gevoel dat ik er op vooruit ga, na alle probleempjes. Er is beterschap op komst."

  Sep Vanmarcke: "Dit was de mooiste finish die ik al gehad heb. Ik heb redelijk doorgereden, maar niet à bloc. Mijn benen zijn niet verzuurd, ik heb dus nog kunnen genieten."

  Maxime Monfort: "Ik had een goed gevoel onderweg en ben tevreden. 2'30" toegeven op Martin is niet zo slecht. Hij gaat aan 54 km/u, dat is onmogelijk voor mij. Deze tweede Tour-week is makkelijker dan de voorgaande jaren. Ik probeer het nog twee dagen rustig aan te doen in de aanloop naar de mooie finale van de Tour met alle bergritten. Andy Schleck is klaar voor de derde week en ik wil hem daarbij graag helpen."