• home
 • video
 • pas verschenen

  Eddy Planckaert: "Smerig van Cavendish"

  Eddy Planckaert: "Veelers rijdt fantastische spurt"

  Eddy Planckaert, ex-topspurter en de groene trui van 1988, was te gast in Vive le vélo. "Dit was nog eens een spurt uit de oude doos. Cavendish heeft twee fouten, waarvan één smerige, gemaakt. En Veelers reed een fantastische spurt."

  Planckaert belichtte eerst de sprint van Cavendish. "Hij maakte twee fouten. Ten eerste: door een gebrek aan ploegmakkers in de laatste kilometer moest hij zich richten op Steegmans."

  "Steegmans kwam er bijzonder goed uit op een goed moment. Maar Cavendish twijfelde, want het was nog heel ver. Maar deze Steegmans is sterk. Ik weet niet waarom hij het wiel van Steegmans niet volgde, want die kan spurten tot op 200 meter. Steegmans begreep het ook niet."

  "Zo raakte Cavendish in het wiel van Veelers. Kittel zat in het wiel van Cavendish. En toen gebeurde het: Veelers zag Cavendish in zijn wiel en dacht: "Met Cavendish ga ik niet door. Ik ga hem een klein beetje in de zak zetten, ga een beetje van mijn lijn af, maar bijna niets. En Kittel gaat de andere kant op." Veelers reed een fantastische spurt, zoals wij vroeger."

  "En toen deed Cavendish iets smerigs, ik ben nochtans een fan. Hij zag dat hij het wiel van Kittel en Greipel kwijt was, hij was kwaad en deed een pistemanoeuvre naar Veelers, met zijn schouder."

  Planckaert verdedigde Cavendish nog wel: "Hij wilde hem niet doen vallen, maar wel een kwakje geven als "bedanking". Cavendish zat daar in een verloren positie."

  "Misschien declasseren als Kittel niet won"

  Planckaert is er niet helemaal van overtuigd dat Cavendish gedeclasseerd had moeten worden. "Dat is een moeilijke vraag. Had Kittel niet gewonnen, dan was het een ander geval. Maar de ploeg wint en Veelers heeft niks gebroken en kan voort. Won Kittel niet, kwam er wellicht een klacht. Dus declasseren hoefde niet echt, maar het was op het randje."

  Voor het eerst sinds lang maakte Planckaert nog eens een massaspurt mee. "Het haar kwam recht op mijn armen. Het zijn precies gladiatoren zoals uit de tijd van de Romeinen, toegejuicht door de mensen. Het is brood en spelen."

  "Niet de Cavendish van paar jaar geleden"

  Planckaert heeft in deze Tour ook nog niets geleerd over Cavendish. "Ik heb in de spurten hier gezien dat hij moet gebracht worden door een team. En als hij dan 150 meter moet spurten, is hij onklopbaar."

  "Maar als hij niet echt gebracht wordt en hij moet positie kiezen, vrees ik dat hij nog dikwijls gaat verliezen. Ik denk trouwens ook dat het niet de Cavendish is van een paar jaar geleden."

  "Misschien was de Giro wel te zwaar. Hij heeft daar serieus afgezien om uit te rijden. Vergeet niet dat Cavendish een spurter is, geen ronderenner. En hier moest hij in de tweede Pyreneeënrit ook al alles geven om binnen de tijd te zijn. Dat kan in de kleren kruipen."

  "Goeie Kittel is bijna onklopbaar"

  Planckaert was onder de indruk van Kittel. "Die is supersnel. Ik heb hem nu al een paar keer zien spurten. Als hij in vorm is, is hij bijna onklopbaar."

  "Greipel, toch een beer van een vent, gaf in de laatste 30 meter nog een fietslengte prijs. En de kasseitjes waarover Greipel klaagde, die zullen het verschil niet gemaakt hebben."