• home
 • video
 • pas verschenen

  Coucke: "Een klassementsrenner naast Cavendish"

  Marc Coucke (archieffoto) blikt relatief tevreden terug op de eerste Tour-week.

  Marc Coucke, hoofdsponsor van Omega Pharma-Quick Step, liet op Radio 1 zijn licht schijnen over de Tour, doping en zelfs gele toekomstplannen. Zoals steeds neemt hij geen blad voor de mond. "Nog nooit meenden zoveel mensen het dat ze een propere koers willen."

  "Kansen gemist om fenomenaal te zijn"

  Omega Pharma-Quick Step heeft met Mark Cavendish één rit gewonnen in de eerste negen dagen Tour. In de ploegentijdrit strandde het op minder dan een seconde van een belangrijke zege. Is Coucke tevreden?

  "Ik zei eerst dat ik heel tevreden was over onze Tour tot nu, tot ik heel wat reacties daarop kreeg van mensen die dachten dat ik al enkele stukken vergeten was."

  "En inderdaad, wat was die ploegentijdrit jammer. Die zal nooit meer uit mijn geheugen gaan. We hadden al zo lang gezegd dat dat de belangrijkste koers van het jaar voor ons was. Door de val van Martin leek het om zeep, maar het geloof kwam terug. We dachten dat we er waren, tot Orica nog sneller ging."

  "Cavendish zelf is ook niet tevreden met een ritzege, hij had er liever twee gehad. Maar het grootste verschil ligt tussen 0 en 1. De ban is daarmee gebroken."

  "De prestaties van Kwiatkowski zijn dan weer boven verwachting. Laat me concluderen dat het goed was, maar we enkele kansen gemist hebben om over een fenomenale week te spreken."

  "Belangrijke dagen op komst"

  Coucke verwacht veel van zijn ploeg in de komende week. "We hebben drie overgangsritten die, als het peloton dat toelaat, op een massasprint kunnen uitdraaien. Dat kunnen ritten voor Cavendish worden."

  "En dan is er de vlakke tijdrit. Die moet voor "der Panzerwagen" zijn. Tony Martin is echt een ongelofelijke renner. Ik heb er veel respect voor, ik kan me enkel voorstellen hoe hoog zijn pijngrens ligt."

  "Weet niet of het nu clean is"

  Marc Coucke voelt "dat steeds meer mensen het echt menen als ze zeggen dat ze een propere koers willen. Ik hoop dat alles zo van binnenuit wordt opgekuist."

  "Ik heb een paar keer gedacht dat doping van vroeger was en het properder was, maar er is de laatste jaren zo veel uitgekomen. Je kunt nu ook niet weten of alles clean is. Maar als dat zo zou zijn, zal er nog altijd iemand bovenuit steken. Dat is sport."

  "We moeten beseffen dat de wetenschap vooruitgang blijft maken, ook op dopingvlak. Controles zijn dan weer altijd post factum. Soms kan er iets nieuws zijn waarvoor nog geen test is. Daarom blijf ik voorstander om stalen lang te bewaren. Zo weten renners dat ze niet meer de slimsten zijn als ze iets nieuws pakten."

  "Bedriegers hadden vroeger te veel te winnen en te weinig te verliezen. Ze moeten meer te verliezen hebben. Daarom ben ik blij dat er een kracht in het wielrennen is die nu zegt: "Sorry, er is echt geen plaats meer voor"."

  "Verschrikkelijk als het in onze ploeg zou zijn"

  Zou Coucke stoppen met sponsoren als zijn ploeg getroffen zou worden door dopingzaken? "Tot nu hebben affaires niets veranderd aan mijn engagement, want zelf ben ik nooit ontgoocheld geweest. Er is nog nooit iets structureels in de ploeg geweest. Mijn ploegen weten dat ik liever vierde word op een propere manier dan onverantwoord te winnen."

  "Als dat wel zo zou zijn, zou ik met een aantal mensen daarover praten binnen mijn bedrijf en afwegen of het nog verantwoord is waar we mee bezig zijn. Ik zou het verschrikkelijk vinden als het binnen onze ploeg zou zitten."

  "Meespelen voor de eindstand"

  Coucke liet ook wat in de toekomstkaarten van Omega Pharma-Quick Step kijken. En dat lijkt te draaien om de komst van een kopman voor het rondewerk.

  "Onze ploeg zit nu al goed ineen. We hebben met Cavendish de beste spurter ter wereld, met Martin de beste tijdrijder ter wereld en met Boonen toch een van de beste klassieke renners ter wereld. Tel daar dan ook nog Chavanel bij als een van de beste allrounders."

  "Maar natuurlijk willen we meespelen voor de eindstand, maar dan wel zonder Cavendish achteruit te stellen. We zoeken een kopman die moet aanvaarden wat energie voor Cavendish te gebruiken. Dat houdt die kopman natuurlijk wel mooi voorin."

  "Het is een mooie puzzel om te maken. Natuurlijk hebben we al namen in gedachten, maar ik heb alle vertrouwen in Patrick Lefevere om onze toekomst uit te tekenen."