• home
 • video
 • pas verschenen

  "Geen atletiekpiste in nieuw stadion in Brussel"

  Guy Vanhengel (l), Wilfried Meert (m) en Rudi Vervoort.

  Slecht nieuws voor de Van Damme-Memorial: er komt geen atletiekpiste in het nieuwe nationale stadion in Brussel. Dat is zondag nogmaals gezegd door Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, en Guy Vanhengel, Brussels minister van Financiën, Begroting en Externe Betrekkingen.

  Rudi Vervoort en Guy Vanhengel waren in Marokko te gast op de atletiekmeeting van Rabat, die georganiseerd wordt in samenwerking met Brussel. Daar werd herhaald dat in het nieuwe stadion geen plaats is voor een atletiekpiste.

  "Het nieuwe stadion op Parking C zal in grote mate door de privésector moeten worden betaald. Zo'n stadion moet zichzelf terugverdienen en renderen. Wat elders kan, moet ook bij ons kunnen", luidde het.

  "De verschillende overheden zullen de voorwaarden scheppen om het nieuwe nationale stadion mogelijk te maken. De voetbalbond en zijn partners moeten ervoor zorgen dat de middelen en de expertise verzameld worden voor de bouw en de uitbating van het stadion."

  Een piste ligt daarbij moeilijk, legt Vanhengel uit: "De aanleg van een atletiekpiste zou voor problemen zorgen. Het stadion moet namelijk met winst kunnen worden uitgebaat. En we hebben in de wereld geen voorbeeld gevonden waarbij dat kon mét een piste en zonder grote overheidsinbreng."

  "Bovendien kan je met een piste geen gesloten dak-structuur maken. En die structuur heb je nodig voor alles wat buiten het voetbal moet kunnen gebeuren in dergelijke infrastructuur. De AmsterdamArena is een goed voorbeeld. De Arena ontving de voorbije 17 jaar ook 30 miljoen bezoekers. Dat willen we in Brussel ook."

  Memorial kan tot 2010 in Boudewijnstadion

  Er zou wel rekening worden gehouden met atletiek en alle andere sporten bij de herinrichting van de Heizelvlakte. De Memorial kan al minstens tot 2020 in het Koning Boudewijnstadion blijven.

  Omdat België een kandidatuur wil indienen voor de organisatie van het EK atletiek in 2022, moet daarna nog een oplossing gezocht worden.

  "Hieraan wordt stap voor stap gewerkt. De visie en ambitie zijn er, maar alleen door vastberaden en methodisch vooruit te gaan, kunnen onze grootse plannen worden waargemaakt", besloot Rudi Vervoort.