• home
 • video
 • pas verschenen

  WK-leider Vettel pakt pole voor Hamilton

  Voor Sebastian Vettel is het de 39e pole, de derde van het jaar.

  Sebastian Vettel vertrekt zondag met zijn Red Bull vanaf de pole in de Grote Prijs Formule 1 van Canada, de zevende race in het WK. Lewis Hamilton staat naast Vettel op het Gilles Villeneuve-circuit. Vettels dichtste concurrent in het WK, Kimi Räikkönen, start pas als elfde, nummer drie Fernando Alonso als zesde.

  Het circuit in Montréal ligt Vettel wel. Voor het derde jaar op rij zette de Duitse wereldkampioen er de snelste kwalificatietijd neer.

  Het is zijn derde pole van het seizoen, na Australië en Maleisië, de eerste twee races van het jaar. Nadien mocht een Mercedes vier keer als eerste vertrekken.

  Het natte stratencircuit in Canada vereiste opperste concentratie bij de rijders. Vettel ging het best om met de omstandigheden. "Het was enorm gevaarlijk, maar we zijn zeer blij met deze uitslag. Hoe de omloop er zondag ook bijligt, we zijn in vorm", zegt Vettel. Morgen is er alvast weinig kans op regen.

  De McLarens hadden de nodige last. Voor het eerst dit seizoen raakte zowel Perez als Button niet in de laatste kwalificatiesessie. Räikkönen kwam daarin niet goed uit de verf: hij was pas negende en werd achteraf nog twee plaatsen achteruitgezet wegens een inbreuk op het reglement. Vettel lacht wellicht ook in zijn vuistje met de zesde plaats van Alonso.

  De verrassing vooraan is de Fin Valtteri Bottas. Hij stuurde zijn Williams naar de derde plek. Een boost voor Williams, dat dit seizoen nog geen WK-punt pakte.