• home
 • video
 • pas verschenen

  Wilmots: "Spelers zijn over de grens gegaan"

  Bondscoach: "We zijn nog niet in Brazilië."

  Hoe reageren de Duivels na de 2-1-zege tegen Servië? "Dit is een enorm resultaat", zegt Marc Wilmots, "maar we hadden de match sneller moeten doodmaken." Voor Kevin De Bruyne was het niet Belgiës beste match, "maar we hebben wel slim gespeeld." Voor Vincent Kompany hebben de Rode Duivels "de beste supporters" en "de beste doelmannen" in de wereld. Vind hier alle reacties uit het Belgische kamp.

  Bondscoach Marc Wilmots trapte een open deur in: "Dit is een enorm resultaat. Maar we zijn nog niet in Brazilië, er zijn nog negen punten te verdienen. En wie had gedacht dat Schotland kon winnen in Kroatië."

  "Mentaal en fysiek is het altijd moeilijk op het einde van het seizoen. Maar mentaal deed de trip naar de VS en Genk deugd. Dat heeft ons vanavond geholpen."

  "Ik vind alleen dat we de match rapper hadden moeten doodmaken. Met onze vele kansen had de match na 60 à 70 minuten gespeeld moeten zijn. Maar ik wil niet te negatief zijn. De invallers zijn wel goed ingevallen."

  "Het publiek heeft ons vandaag ook geholpen. Hun steun was nodig. De spelers hebben karakter getoond, ze zijn over hun grens gegaan."

  "Elke speler moet een goeie keuze maken"

  Wilmots had een boodschap voor zijn internationals bij een vraag over uitblinker Kevin De Bruyne. "Kevin heeft geweldige mogelijkheden. Maar elke speler moet nu een goeie keuze van club maken. Ze hebben mijn nummer, ik kan advies geven. Het is belangrijk dat iedereen blijft spelen."

  De coach zag dat Thibaut Courtois ook weer uitblonk. "Hij pakte één à twee keer uit met een geweldige save. Maar er staat een keeper om ballen te pakken."

  Hij gaf nog mee dat de neus van Vincent Kompany gebroken is. "En misschien nog meer. Hij gaat nu naar het ziekenhuis. Hij heeft karakter getoond en het voorbeeld gegeven als aanvoerder."

  De Bruyne: "Eerste kopbalgoal bij de profs"

  Met een kopbalgoal en een corner op het hoofd van Fellaini had De Bruyne meer dan één voet in de zege van de Belgen. Hij gaf toe dat het een lastige avond was.

  "Servië is een zeer goeie ploeg, maar wij waren iets efficiënter. Dat Kroatië verloor, is gewoon fantastisch. Mijn kopbaldoelpunt? Ik denk dat ik bij de jeugd wel al eens zo scoorde, maar bij de profs was dit mijn eerste keer."

  En dan geeft hij nog een assist voor Fellaini. "Met zo'n luchtmacht in de ploeg moet je gewoon goed trappen. Dan is er veel kans dat hij erin gaat. Gewoon goed leggen en zij doen de rest."

  Kompany: "Beste supporters ter wereld"

  "We hebben volwassen gespeeld en zijn rustig gebleven", zei aanvoerder Vincent Kompany. "Dat Kroatië verliest, maakt niet uit, we moeten onze volgende wedstrijd ook gewoon winnen."

  Kompany had lovende woorden voor de supporters. "Deze sfeer is met niks te vergelijken. Onze supporters kunnen wedijveren met die van Oranje of andere landen. Ze kunnen de kroon van beste supporters van de wereld opeisen."

  De verdediger botste in de eerste helft zwaar op de vuisten van de Servische doelman. Hoe gaat het met zijn neus? "Ik denk dat mijn oogkas ook geraakt is, ik weet het niet. Maar ik heb het er voor over, het maakt niet uit. Was het de doelman? Stevige vuisten dan."

  Hij zag ook dat Courtois een stevige duit in de zak deed. "We hebben het geluk dat we de beste keepers van de wereld hebben. Dat hebben ze heel de week op training getoond. Vanavond gaven we niet veel weg, op die vrijschop na. En de rest pakte Courtois."

  "Ik maak een inschattingsfout"

  Thibaut Courtois bewees na de rust zijn klasse, maar moest zich wel omdraaien na een vrije trap van Kolarov.

  "De moeilijkste bal die ik moest pakken was dat schot bij een 1-0-stand. Daarna viel het wel mee. Bij die vrije trap had ik in de hoek moeten blijven staan. Daar maak ik een inschattingsfout, dat had ik niet mogen doen. Maar uit zulke zaken leer ik. En ik zal moeten blijven werken als ik nog beter wil worden."

  "We hebben de match geconcentreerd aangepakt. Misschien was Kroatië iets te euforisch en dachten ze dat Schotland een hapje was. Maar zo gaat het niet in het voetbal."