• home
 • video
 • pas verschenen

  San Antonio overvalt Miami in eerste finalematch

  Parker heeft net zijn laatste shot afgevuurd. James kijkt toe.

  In de NBA is de laatste rechte lijn richting titel ingezet. Tony Parker inspireerde San Antonio op het veld van Miami tot grootse daden en sleurde een nipte overwinning met vier punten uit de brand: 88-92. Zondag is de tweede wedstrijd, opnieuw in Florida.

  Miami voerde grotendeels (lees: een dik halfuur lang) de forcing in het beklijvende duel, maar San Antonio liet zich nooit ver wegdrummen en trok het laken in money time naar zich toe dankzij een inspirerende en beslissende Tony Parker.

  De Fransman zette 21 punten en 6 assists op zijn rekening. Geen enkele keer liet hij zich de bal afsnoepen, ook niet vijf seconden voor het einde toen de spelers van Miami de Fransman als een stuk wild begonnen op te jagen.

  Parker werd even uit evenwicht gebracht, viel op zijn linkerknie, maar slaagde er toch nog in de bal via het bord en de ring in het net te krijgen.

  Zelfs LeBron James, goed voor 18 punten, evenveel rebounds en 10 assists, moest machteloos toekijken bij zoveel sportief geweld.

  James kon niet voorkomen dat Miami's shotpercentage in het laatste kwart terugviel tot 28% en de bal vier keer te veel werd weggegeven aan een tegenstander. Zo ging de 72-69-voorsprong aan het einde van het derde kwart helemaal teloor.

  Reacties van Parker en James:

  Tony Parker: "Die actie op het einde was waanzinnig. Ik dacht drie of vier keer dat ik de bal kwijt was, maar ik kon nog voor het shot gaan. Natuurlijk was ik gelukkig toen hij door het netje viel. Ik wist dat ik een hele match geduldig moest blijven, zeker omdat LeBron James op mij kwam verdedigen. Geduld zal ook de sleutel zijn in de rest van deze finale: we mogen niets overhaasten of forceren."

  LeBron James: "We hebben een paar kansen gehad om de wedstrijd naar ons toe te trekken, maar ondanks onze voorsprong bij het begin van het laatste kwart is het niet gelukt. We verloren de bal te veel en hebben de Spurs enkele offensieve rebounds cadeau gedaan. Dat mag niet. Tegen San Antonio mag je gewoon geen fouten maken."

  San Antonio mikt op een vijfde NBA-titel

  Miami is zijn verdediging van de titel dus met een valse noot begonnen. De Heat zijn op zoek naar hun derde titel, na 2006 en 2012. San Antonio kan voor de vijfde keer kampioen worden, na 1999, 2003, 2005 en 2007. De laatste drie titels veroverden de Spurs met Tim Duncan (37 jaar), Manu Ginobili (35) en Tony Parker (31) in de ploeg. Die drie sterspelers waren er ook vannacht bij in de ploeg van San Antonio.