• home
 • video
 • pas verschenen

  Jelle Vanendert moet de Tour laten schieten

  Vanendert stapte ziek uit de Dauphiné.

  Jelle Vanendert zal er over enkele weken niet bij zijn in de Tour de France. De Belgische klimmer van Lotto-Belisol is verzwakt door een parasiet in zijn ingewanden. Hij moet rusten en een antibioticakuur volgen.

  Jelle Vanendert verdween eerder van de week ziek uit de Dauphiné. Hij liet zich grondig onderzoeken en daaruit bleek dat hij een parasiet in zijn ingewanden heeft.

  Vanendert moet een antibioticakuur volgen en tien dagen rusten. Topfit aan de Tour-start (29/06) verschijnen, is onmogelijk. "Het belangrijkste is dat hij weer gezond wordt", zegt Marc Sergeant.

  "Daarna kunnen we via een gerichte trainingsopbouw opnieuw toewerken naar competitieniveau", voegt de manager van Lotto-Belisol eraan toe. "De Vuelta, het WK en Lombardije zijn nu een doel."

  Een parasiet in de ingewanden, geruststellend klinkt dat niet. Jan Mathieu, de ploegdokter van Lotto-Belisol, geeft uitleg. "Je bent sneller vermoeid en je kunt je krachten niet aanspreken."

  "Veel mensen merken doorgaans niet dat ze een parasiet hebben. Maar sporters staan erg scherp. De gevolgen zijn meteen zichtbaar. Een periode van rust brengt alleen maar even soelaas."

  "Want als ze opnieuw een inspanning leveren, keren de symptomen terug. Alleen antibiotica helpt dan. Wielrenners zijn altijd buiten: je kunt dat oplopen door besmet opspattend water op de weg."