• home
 • video
 • pas verschenen

  Bijgeloof en geluksbrengers in de sport

  Fabian Cancellara toonde zijn geluksbrenger toen hij in 2010 de Ronde won.

  Lokeren-coach Peter Maes laat zijn team dit jaar in het zwart spelen op Daknam. "Omdat ze in die kleur beter presteren", luidt het. Peter Maes is niet de enige met bijgeloof. Ook atleten als Evi Van Acker, Hans Van Alphen en Kim Clijsters hebben geluksbrengers waar ze kracht uit halen. Een Mexicaanse bokser dronk zelfs zijn eigen urine op uit bijgeloof.

  Van Alphen: "Lang met zooltjes in mijn schoenen"

  Hans Van Alphen is een vrij nuchter persoon. Maar toch merkt hij dat er gedraginkjes zijn die terugkomen.

  “Zo eet ik de dag van een tienkamp heel weinig zuivelproducten. Appels eet ik al helemaal niet", zegt Van Alphen.

  “Toen ik voor het eerst over 2 meter ging, had ik speciale zooltjes in mijn schoenen. Die droeg ik omdat ik last had van mijn hielen. Nog het hele jaar heb ik met die zooltjes gesprongen. Ook al had ik geen last meer.”

  Van Acker: "Ik heb drie talismannen"

  Evi Van Acker heeft haar bronzen medaille op de Olympische Spelen niet alleen te danken aan haar intussen bekende supervlecht. Ook haar talismannen brachten haar geluk in Londen.

  Van Acker: “Ik heb er drie. Sir George is een geel eendje, Miss Emily is een plastic hondje met veel kleuren en King Julian lijkt wel uit de tekenfilm Madagascar te komen. Dat trio brengt me geluk.”

  Clijsters: "Ik houd bij wat ze meebrachten uit Lourdes"

  Maar de absolute nummer 1 is Kim Clijsters. Zij heeft te veel geluksbrengers om op te noemen. Op weg naar de Olympische Spelen wist ze te vertellen dat haar portefeuille en haar tennistas er vol mee zaten.

  “Er zijn dingen die ik van mijn papa Lei bijhoud, maar even goed dingen die ik van fans toegestuurd kreeg. Zo zijn er mensen die iets meebrengen voor mij vanuit Lourdes. Dat houd ik bij."

  “Eén van de redenen waarom ik geloof in een leven na de dood is een knoop die ik vond tijdens een voetbalmatch van mijn neefje. Het was een wedstrijd KV Mechelen-Standard. Jada raapte er een knoop op en die stak ik in mijn zak. Even later zie ik dat daar LC opstaat, de initialen van Lei Clijsters. Dat zijn momenten die ik speciaal vind."

  Nys: "Ik bel de avond ervoor met mijn gezin"

  Sven Nys is dan weer niet echt bijgelovig. Zijn zoon Thibau gaf hem ooit eens een fopspeen mee met het opschrift “Papa is de beste”, voor een belangrijke Wereldbeker-wedstrijd in het mountainbike.

  “Toch wist ik me daar niet te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Daar stopte het dus", zegt Nys.

  “Maar sowieso bel ik de avond voor een prestatie met mijn familie. Ik heb ook graag dat ze erbij zijn op het ogenblik dat een prestatie wordt geleverd. Hen nog even zien bij de start, snel een berichtje sturen: dat geeft me wel kracht.”

  Bizar bijgeloof in het buitenland: van een kus op het hoofd tot urine drinken

  • Laurent Blanc en Fabien Barthez: op het WK voetbal in 1998 kreeg de Franse doelman Fabien Barthez voor elke wedstrijd een kus op zijn kale knikker van verdediger Laurent Blanc. Het hielp, want Frankrijk kroonde zich tot wereldkampioen.
  • Michael Jordan: de voormalige NBA-ster speelde heel zijn carrière - van 1982 tot 2003 - met steeds dezelfde trainingsshort van zijn universiteit North Carolina onder zijn wedstrijdshort.
  • LeBron James: de huidige ster van de NBA gooit voor elke wedstrijd een handvol krijtpoeder in de lucht om zo een stofwolk rond zichzelf te creëren.
  • Jason Terry: de spelverdeler van de Boston Celtics slaapt de dag voor een wedstrijd in het broekje van zijn tegenstander. Dat mag geen exemplaar uit de winkel zijn, maar moet een broekje zijn dat al ooit tijdens de wedstrijd gedragen is.
  • Sergio Goycochea: de ex-doelman van Argentinië stond bekend als strafschopspecialist. Zijn geheim: voor elke strafschoppenreeks plaste hij op het terrein. "Niemand heeft er ooit over geklaagd. Ik deed het heel subtiel", zegt hij.
  • Juan Manuel Marquez: de Mexicaanse bokser ging zelfs nog een stap verder dan Goycochea. Marquez geloofde lang in de heilzame werking van zijn eigen urine, die hij geregeld opdronk in zijn voorbereiding op een wedstrijd. Inmiddels heeft Marquez zijn bizarre gewoonte afgezworen.

  Ook Mark van Bommel is extreem bijgelovig: