• home
 • video
 • pas verschenen

  "Het BK wordt iets voor Van den Broeck"

  Jean-Luc Vandenbroucke (r) naast Andy Schleck.

  0 / 0

  Jean-Luc Vandenbroucke (r) naast Andy Schleck.

  Over ruim 2 weken wordt in en rond La Roche het Belgisch Kampioenschap op de weg gereden. De kans dat Tom Boonen, Gianni Meersman of een andere snelle man wint, is klein. "Als Jurgen Van den Broeck ooit de driekleur wil dragen, is dit zijn kans."

  Jean-Luc Vandenbroucke, de oom van Frank, is uithangbord en manager van het BK in La Roche-en-Ardenne, dat op zondag 23 juni wordt gereden. "Het is veel zwaarder dan Aywaille, toen Boonen won", zegt hij in Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws. Bekijk Boonens zege in 2009 in Aywaille hier nog eens.

  Kort na de start volgt al de beklimming van de Côte de L'Ortho, de eerste helling ook van Luik-Bastenaken-Luik: 2,8 kilometer met een gemiddelde stijging van 6,2%. Halverwege de lus van 13,8 kilometer volgen nog twee korte maar venijnige klimmetjes.

  "Het wordt iets voor klimmers, mannen die voor het klassement rijden in de grotere rondes. Ik denk aan Jurgen Van den Broeck of Maxime Monfort."

  "Gilbert kan het ook, maar die heeft te weinig ploegmaats in het BK. Monfort ook, maar die is geen wereldkampioen en zal dus makkelijker kunnen wegglippen."

  "Jelle Vanendert was eigenlijk mijn favoriet. Maar die voelt zich niet goed. En dus zet ik m'n geld op Van den Broeck. Als hij het BK ooit wil winnen, is dit zijn kans."

  Omdat het parcours loodzwaar is, had Vandenbroucke bij de bond gevraagd om de lengte te beperken tot minder dan 200 kilometer. Het zijn er 220 geworden, 30 minder dan wat de bond wou. "Ik verwacht dat een boel renners zeer vroeg zal afstappen. En als het slecht weer wordt, verwacht ik geen twintig renners aan de finish."

  Bekijk een video van het parcours:

  Het plan van het BK-parcours: