• home
 • video
 • pas verschenen

  Nederland voert doellijntechnologie in

  Het HawkEye-systeem wordt ook in Engeland ingevoerd.

  De Nederlandse voetbalbond begint vanaf volgend seizoen voorzichtig met doellijntechnologie. Dit systeem zal gecombineerd worden met de invoering van een vijfde en zesde ref.

  Nederland zal gedurende een testperiode van twee seizoenen een beroep doen op het HawkEye-systeem, dat we al kennen van het tennis. Samen met de vijfde en zesde ref wordt het hele systeem "Arbitrage 2.0" gedoopt.

  "De Nederlandse bond is van mening dat het gebruik van een vijfde en zesde ref en de doellijntechnologie niet als twee aparte zaken beschouwd moeten worden", luidt het.

  "De extra assistenten kunnen nog meer situaties op het veld beoordelen. Daarom hanteert de bond één visie, waarin beide alternatieven geïntegreerd zijn."

  Het systeem zal enkel gebruikt worden voor "beslissingswedstrijden", zoals de Supercup, de finale en halve finales van de beker, de finale van de play-offs en de laatste speeldag in de Eredivisie.

  Wat kost dit? "Voor de testperiode wordt 500.000 euro vrijgemaakt. Het HawkEye-systeem kost 330.000 euro. De rest gaat naar installatie, keuring en manuren."

  Jong Ajax, Jong Twente en Jong PSV in 2e klasse

  Dinsdag werd er nog een andere ingrijpende maatregel goedgekeurd in het Nederlandse voetbal. De belofteteams van Ajax, Twente en PSV zullen in het nieuwe seizoen mogen meedoen in de Nederlandse tweede klasse, de zogenoemde Jupiler League.

  De competitie zal hierdoor uit 20 teams bestaan. Om vervalsing tegen te gaan, is het voor Jong Ajax, Jong PSV en Jong Twente wel niet mogelijk om te promoveren of een periodetitel in de wacht te slepen.