• home
 • video
 • pas verschenen

  Amstrong steunt Cookson als uitdager van McQuaid

  Brian Cookson (61) is de succesvolle voorzitter van de Britse bond.

  Brian Cookson, de voorzitter van de Britse wielerbond, heeft zich kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de internationale bond UCI. Cookson wil "de geloofwaardigheid van het wielrennen herstellen en het bestuur veranderen". In september in Firenze zijn er verkiezingen. Huidig preses Pat McQuaid is ook kandidaat.

  Cookson wil het over een totaal andere boeg gooien dan McQuaid, die veel over zich heen kreeg na de dopingbekentenis van Lance Armstrong. De 61-jarige Brit heeft een duidelijke ambitie als UCI-voorzitter met vier krachtlijnen.

  Hij wil de geloofwaardigheid van het wielrennen wereldwijd herstellen, het bestuur veranderen, de sport transparanter maken en een duidelijke strategie voor de toekomst vastleggen.

  Later deze maand zal Cookson een manifest publiceren, waarin hij aanbevelingen zal doen om de uitdagingen van de sport aan te pakken.

  Cookson is sinds 1997 de gevierde voorzitter van de Britse bond. Hij bracht de Britse federatie van de rand van het bankroet tot een van de meest succesvolle federaties ter wereld.

  Cookson mocht als Britse voorzitter een pak gouden medailles op de weg, piste en met de BMX vieren, 19 olympische titels, 28 paralympische titels en de eerste Britse winnaar van de Tour.

  De Britse bond kreeg sinds 2009 ook 1 miljoen mensen aan het fietsen. Sinds 2009 is Cookson ook lid van het managementcomité van de UCI.

  David Walsh: "Cookson is broodnodige nieuwe leider"

  Cookson heeft de steun van David Walsh, de Ierse journalist die jaren alleen stond in zijn dopingjacht op Lance Armstrong. Maar uiteindelijk gelijk kreeg.

  "Het wielrennen heeft een nieuwe leider nodig", zegt Walsh. "Wielerfans van over heel de wereld zouden achter hem moeten staan. De sport moet de banden doorknippen met de oude leiders. Die hebben hun krediet verloren."

  Opvallend: Lance Armstrong retweette Walsh' oproep.

  Cookson op Twitter