• home
 • video
 • pas verschenen

  Vanendert geeft op: "Tour houdt me niet bezig"

  Jelle Vanendert (l) bolde zondag samen met Thomas De Gendt (r) binnen.

  Jelle Vanendert (Lotto-Belisol) heeft opgegeven in de tweede rit van de Dauphiné. "Ik weet niet wat er juist scheelt, maar ik heb geen kracht en raak bergop geen meter vooruit." Over vier weken is de Tour. "Mijn gezondheid komt nu op de eerste plaats, niet de Tour", zegt hij aan Sporza.

  Jelle Vanendert verloor zondag in de openingsetappe 14 minuten op ritwinnaar David Veilleux. Hij bolde samen met Thomas De Gendt over de streep in Champéry. Vandaag stapte hij al na 30 kilometer van de fiets.

  "Gisteren was ik niet goed en vandaag moest ik het peloton al op een eerste klimmetje lossen. Dan weet je dat er iets niet goed zit."

  "Ik weet niet wat er precies scheelt, maar ik heb geen kracht meer. Ik raak bergop geen meter vooruit. Ik vlieg vanavond nog terug naar België waar ik woensdag een reeks testen zal ondergaan om te achterhalen wat er mis is."

  Vanendert is al maanden op de sukkel. "Het hele seizoen is een teleurstelling geweest. In de Ronde van Het Baskenland moest ik opgeven met een slokdarmontsteking. De Ardense klassiekers waren niet goed en in de Ronde van België moest ik na een van de ritten overgeven."

  Vanendert heeft nog maar vier weken om klaar te zijn voor de Ronde van Frankrijk, waar hij kopman Jurgen Van den Broeck moet bijstaan. "Eerlijk, de Tour houdt me momenteel absoluut niet bezig. Ik wil in de eerste plaats weer gezond worden. Als dat een jaar zonder Tour betekent, is dat maar zo."