• home
 • video
 • pas verschenen

  Giro-ritwinnaar Santambrogio is betrapt op epo

  Santambrogio won de "mistrit".

  Mauro Santambrogio (Vini Fantini) is tegen de dopinglamp gelopen. In de Giro, waarin hij een bergrit won en negende in de eindstand werd, zat hij aan de epo. Hij is een ploegmaat van Danilo Di Luca, bij wie een positieve epo-test nog tijdens de Giro uitkwam.

  Santambrogio verhuisde vorige winter van de BMC-ploeg naar Vini Fantini en ontpopte zich in deze Giro van een grijze muis tot een (sub)topper in de bergen.

  Het blijkt geen toeval, want de Internationale Wielerunie UCI heeft bekendgemaakt dat Santambrogio positief heeft getest op epo. Hij werd betrapt bij een controle na de eerste rit.

  Santambrogio sprong er vooral uit in de 14e rit van deze Giro. In de mist op de Jafferau en met goedkeuring van Nibali won hij de rit. Toen stond Santambrogio zelfs even vierde. In de laatste week zakte hij wat weg, maar hij hield nog net stand in de top tien.

  De UCI heeft de Italiaan van 28 voorlopig geschorst. Hij heeft nog het recht om een B-staal te laten testen, waarna het aan de Italiaanse wielerbond is om hem te schorsen. Wellicht kijkt hij tegen een schorsing van twee jaar aan.

  Hoewel de wielerwereld de bui al wat voelde hangen, valt Mauro Santambrogio in een eerste korte reactie uit de lucht. "Ik kan het niet geloven en vraag zeker een tegenexpertise aan", zegt hij.

  "Onmogelijk om renners te vertrouwen"

   Ploegmanager Luca Scinto reageert erg scherp. "Als ik Santambrogio nu binnen handbereik had, zou ik hem slaan. We kunnen beter stoppen, want het is onmogelijk om de renners nog te vertrouwen."

  "Voor de Giro vroeg ik Mauro nog of er enige waarheid zat in de geruchten die de ronde deden over hem. Hij was beledigd en zei dat dat allemaal jaloezie was. Ik heb hem daarna nog verdedigd."