• home
 • video
 • pas verschenen

  Mattan: "Het was alles of niks bij Gaumont"

  Mattan en Gaumont (l) aan het werk in de Grote Prijs Eddy Merckx in 2003.

  Na Frank Vandenbroucke in 2009 heeft Nico Mattan vorige week met Philippe Gaumont nog een vriend uit het wielrennen verloren. "Philippe was een kerel uit de duizend, hij stond altijd klaar", zegt onze landgenoot.

  Mattan en Gaumont reden vijf jaar samen bij Cofidis. "We zagen elkaar nadien nog van tijd tot tijd", zegt Mattan in La Dernière Heure.

  "De Gomme (Gaumonts bijnaam, red) was oprecht en genereus. Door dat laatste kwam hij soms wel in de problemen. Hij was ook extreem in zijn keuzes. Het was altijd alles of niks, zowel privé als professioneel. Door die houding lukte alles hem."

  Wie Gaumont zegt, zegt doping. De Fransman schreef het boek "Dopinggevangene" over zijn misbruik. Mattan wil geen kwaad woord kwijt over zijn ex-vriend.

  "Vandaag stel je vast dat bijna iedereen toen over dezelfde kam geschoren kon worden. Ik weet dat veel mensen de link leggen tussen doping en zijn hartfalen. Maar volgens mij hebben die twee niks met elkaar te maken. Die makkelijke conclusie is te kort door de bocht."

  "Als de zeden in het peloton van toen zulke tragedies zouden voortbrengen, zou het aantal doden bij wielrenners veel groter moeten zijn..."