• home
 • video
 • pas verschenen

  Berlijn krijgt Champions League-finale in 2015

  Het Olympia-stadion in Berlijn

  De Europese voetbalbond UEFA heeft in de aanloop naar de volledig Duitse Champions League-finale bekendgemaakt dat de eindstrijd in 2015 in Berlijn gespeeld zal worden. En vanaf het seizoen 2014-2015 zal de Europa League-winnaar een ticket krijgen voor de Champions League.

  Terwijl Londen zich klaarmaakt voor de intrede van Dortmund- en Bayern München-fans voor de finale zaterdag, heeft de UEFA beslist dat de Champions League-finale in 2015 terugkeert naar Duitsland.

  Vorig jaar was de finale nog in München, in 2015 is de Duitse hoofdstad Berlijn aan de beurt. Het wordt de eerste keer dat daar een Europese clubfinale gespeeld wordt. 

  Volgend jaar is het Portugese Lissabon de gaststad voor de belangrijkste Europese finale. De UEFA gaf ook nog mee dat de finale van de Europa League in 2015 in Warschau (Polen) gespeeld wordt, volgend jaar is dat in Turijn.

  Bloedcontroles op doping

  De UEFA gaat ook de strijd tegen doping opvoeren. "We willen al het mogelijk doen om aan te tonen dat we een propere sport willen", klinkt het bij de Europese voetbalbond. Zo zullen vanaf volgend seizoen in alle competities ook bloedstalen op doping gecontroleerd worden.

  Europa League-winnaar naar Champions League

  De UEFA blijft worstelen om de Europa League aantrekkelijker te maken. De Europa League staat helemaal in de schaduw van de Champions League en daar wil de UEFA iets aan doen. Een eerste maatregel is om de winnaar van de Europa League vanaf het seizoen 2014-2015 te belonen met een ticket voor de Champions League.

  Vanaf 2015 zullen ook 16 teams uit 12 landen rechtstreeks geplaatst zijn voor de groepsfase van de Europa League. Nu zijn er dat maar zes uit zes landen.

  Racisme levert zware straffen op

  De UEFA wil ook de strijd tegen racisme opvoeren. Spelers of bestuurders die zich aan racisme bezondigen, worden voor tien wedstrijden geschorst.

  Als supporters over de schreef gaan, wordt het stadion deels gesloten. Bij een tweede inbreuk gaat het hele stadion dicht en moet de club 50.000 euro betalen.