• home
 • video
 • pas verschenen

  Boonen doet weer niet mee aan de Tour

  Boonen wil weer topfit raken na zijn val in de Ronde van Vlaanderen.

  Tom Boonen neemt ook dit jaar niet deel aan de Tour de France. Er was lang twijfel of hij niet als locomotief voor Mark Cavendish opgesteld zou worden, maar aan die twijfel heeft Boonen nu een einde gemaakt. "Je moet niet aan een treintje sleutelen tijdens het jaar", zegt Boonen.

  De voorbije vier jaar reed Boonen maar één keer rond Frankrijk: in 2011 gaf hij op. De kopman van Omega Pharma-Quick Step gaf toelichting bij de beslissing op een persconferentie voor de Ronde van België.

  "Eigenlijk had ik deze beslissing vorig jaar al gemaakt, maar door mijn mislukte voorjaar vroeg de pers of ik niet toch naar de Tour zou gaan. Maar je moet gek zijn om nu nog te experimenteren."

  "De ploeg rond Cavendish staat op de rails, eindelijk is er routine. En voor mij stopt het seizoen niet na de Tour."

  Niet iedereen binnen het team is gelukkig met Boonens besluit. "Zoals in elke familie zijn we het niet altijd eens over alles. Ik spreek dan niet in eigen naam, maar voor het team", zegt manager Patrick Lefevere.

  "Sommigen zagen hem liever naar de Tour gaan, maar hij staat er zelf niet voor te springen. En ik heb nog nooit een renner iets tegen zijn zin laten doen."

  "Het alternatief zal in principe Oostenrijk en de Ronde van Wallonië zijn. Voor het najaar zien we dan nog wel."

  "Zo snel mogelijk weer winnen"

  Boonen staat morgen aan de start van de Ronde van België. Mét ambitie. "De Ronde van Picardië heeft mijn ogen geopend dat het helemaal zo slecht niet is. In België wil ik voort timmeren aan mijn topconditie", zegt de man die uitviel in de Ronde van Vlaanderen.

  "Een klassement is wellicht te hoog gegrepen, want het parcours is wat te zwaar. Maar ik wil toch nog eens proberen een rit te winnen. Dat is al een tijdje geleden (van Parijs-Brussel begin september)."

  "Ik wil zo snel mogelijk weer een koers winnen om weer het juiste elan te vinden. Dat betekent dat ik mij dus weer zal mengen in de massasprinten."