• home
 • video
 • pas verschenen

  "Zulte Waregem en Dury waren top, Beerschot was de flop"

  Frank Raes en Tom Boudeweel hebben alleen maar woorden van lof voor Zulte Waregem.

  De kaarten in de eerste klasse zijn zo goed als geschud. We wachten alleen nog op de uitreiking van het laatste Europese ticket en de vraag of Cercle Brugge zich kan handhaven. Voetbalcommentatoren Frank Raes (tv) en Tom Boudeweel (radio) bespreken vandaag op sporza.be hun topervaringen en teleurstellingen van het seizoen. Later deze week laten we Peter Vandenbempt, Stef Wijnants en Eddy Demarez aan het woord.

  Waar heeft u het meest van genoten dit seizoen?

  Frank Raes: "Van de spanning in de play-offs. Ondanks al het gezanik was er spanning tot in de laatste seconde. De kwaliteit was soms minder, maar als er vier of zelfs vijf teams nog in strijd zijn tot de finish mag je niet klagen."

  Tom Boudeweel: "Ik heb vooral genoten van Zulte Waregem. Als liefhebber van jeugdvoetbal deed het goed om zoveel jong talent te zien ontbolsteren. Toch opvallend bij een trainer die in het (recente) verleden ook niet de reputatie had om veel jeugdspelers de kans te geven. Het is vooral een grote zucht van opluchting dat eindelijk een club voluit de kaart van de jeugd heeft getrokken. Zeker nu RC Genk wat achterbleef op dat vlak, in tegenstelling tot de voorbije jaren."

  "Als de druk wat toeneemt en de punten belangrijker worden, grijpen veel trainers nog terug naar ervaring. Zeker als je prijzen wil/moet pakken. Ook Standard heeft een sterke jeugdopleiding, maar daar werd misschien net te veel geroteerd. Ik hoop uit de grond van m’n hart dat de strategie van Zulte Waregem navolging krijgt bij andere clubs, het kan ons voetbal alleen maar ten goede komen. En hopelijk begint er straks geen uittocht in het Regenboogstadion."

  Welke speler is de revelatie en gaat een grote toekomst tegemoet?

  Raes: "Doe maar Thorgan Hazard, die almaar beter werd in de loop van het seizoen. Hij spreidde een combinatie tentoon van inzicht, werkkracht en techniek. Ook Massimo Bruno speelde een fantastisch seizoen, evenals Dennis Praet, al viel die naar het eind van het seizoen een beetje plat. Carlos Bacca tot slot vervulde ook een zeer opvallende rol."

  Boudeweel: "Het gemakkelijkste antwoord is ongetwijfeld Thorgan Hazard of Junior Malanda en Maxime Lestienne in de play-offs. Of Dennis Praet/Massimo Bruno (ook in de Champions League) bij Anderlecht. Maar ik vind dat er te weinig wordt gesproken over bijvoorbeeld Jonathan Delaplace: werkmier op het middenveld, vier longen, enorme actieradius, sterk in balverlies, zuiver en secuur in balbezit. Misschien de beste man bij Zulte Waregem als je het hele seizoen bekijkt. Ik weet alleen niet of hij een grote toekomst tegemoet gaat, want in het verleden hebben nog voetballers een seizoen goed gepresteerd, om dan bij een andere club - meestal in een ander concept - de verwachtingen niet waar te maken."

  "Ik vond ook Davy De fauw een revelatie als aanvoerder, voetballer en persoon: zo bescheiden - maar toch ambitieus - in een opgeklopte voetbalwereld. Jammer dat Francky Dury hem tegen Club Brugge een applausvervanging gunde, anders had hij alle minuten gespeeld dit seizoen."

  Welke coach verdient een pluim?

  Raes: "Francky Dury. Heeft Zulte Waregem uitstekend en sterk doen voetballen, met veel jonge, goede spelers."

  Boudeweel: "Francky Dury voor zijn werk bij SV Zulte Waregem. Verguisd bij AA Gent, waar hij door de bemoeizucht van het bestuur zag dat de kleedkamer de zijne niet meer was. Weggefloten in Brugge, maar gevochten en laten zien dat een visie neerpennen en volgen altijd rendeert. Dit seizoen altijd rustig gebleven, ondanks het kietelen van sommige analisten."

  "In positieve zin heeft ook Yannick Ferrera verrast, zich staande gehouden in het wespennest van Charleroi. Vroegtijdig het behoud afgedwongen, als debutant zonder verhaal, toch de spelers kunnen boeien en in het gelid gehouden. Ook Enzo Scifo heeft een prima seizoen achter de rug bij Bergen."

  Wat was de beste match die je gezien hebt en waarom?

  Raes: "Dat was misschien wel Anderlecht-Club Brugge in de play-offs. We kregen een fantastische eerste helft van Club met misschien het beste voetbal van het seizoen en een 0-1-voorsprong. In de tweede helft toonde Anderlecht grote veerkracht in een wedstrijd die uiteindelijk op 1-1 eindigde."

  Boudeweel: "Ik herinner me geen specifieke wedstrijd, mijn geheugen is een zeef, maar via deze weg wil ik de goeie periode, met het goeie voetbal, van RC Genk niet vergeten, zeker in Europa. Een Belgische ploeg die in een Europese competitie het spel gaat maken op verplaatsing is nog altijd ongezien. Genk toonde toen bij momenten ook de Europese efficiëntie: de nul op het bord en zelf die ene kans afmaken. Vaak de succesformule bij de absolute topploegen."

  Wie of wat was de teleurstelling?

  Raes: "Kort en bondig: de teloorgang van Beerschot, het verdwijnen van een echte traditieclub."

  Boudeweel: "Ik denk dat Club Brugge en AA Gent het meest teleurgesteld hebben. Club: heel veel talent, heel veel geïnvesteerd, maar veel te weinig rendement en mentaal niet sterk genoeg. De foute casting van de coach, een vervanger die me nog altijd niet kon overtuigen, bazen die zelf trainer willen spelen en nog altijd geen stabiliteit in de club. Ook bij Gent zag je een foute inschatting van trainer(s) en spelers. Het angstig naar beneden moeten kijken zullen voorzitter De Witte en manager Louwagie meer slapeloze nachten bezorgd hebben dan ooit gedroomd."

  "Over Beerschot wil ik het zelfs niet hebben. De grootste Vlaamse stad, geen eersteklassevoetbal, geen doorstroming. Een gebrek aan visie en beleid wordt altijd afgestraft, een voorbeeld hoe het niet moet voor iedere sportclub in België. Moet ik nu ook Lierse vermelden? Er zijn nog te veel clubs die gewoon geen visie en strategie hebben. En dan heb ik het nog niet over het aanhouden van die visie. Het voortdurende kakken op de scheidsrechter heeft me ook gestoord dit seizoen."