• home
 • video
 • pas verschenen

  "Weelde op de vrije slag verdoezelt veel"

  "Het is tijd om te oogsten voor Pieter Timmers."

  Het BK zwemmen leverde weer heel wat Belgische records op. Toch is het niet al goud wat blinkt, stelt ex-topzwemmer Tom Vangeneugden vast. "Het is een vertekend beeld, want de basis is er niet. En dat zal de eerste jaren niet goed komen."

  Het BK zwemmen werd volledig overvleugeld door de Brabo-ploeg van Ronald Gaastra, zo zag ook Tom Vangeneugden (foto, nog als zwemmer). "75% van de nationale ploeg is van Brabo. Ze maken elkaar sterker. Ik ben heel erg onder de indruk."

  Het uithangbord is Pieter Timmers, die heerst op de 100 en 200 meter vrije slag. "Zijn evolutie gaat snel. Drie jaar geleden was hij nog een amateur. Er staat ook een goed hoofd op."

  "Nu moet hij ook nog prijzen pakken. Het WK dit jaar komt wellicht nog wat te vroeg, maar op het EK in 2014 moet hij kunnen meedoen voor de medailles. Nog eens twee jaar later zijn er dan al de Spelen in Rio. Dat moet zijn moment worden."

  De weelde op de 100 en 200m vrije slag in België is groot. "Maar dat is een vertekend beeld", zegt Vangeneugden aan Sporza. "Ik ben zeker dat we binnenkort op die afstanden meedoen voor de medailles, maar de basis is er niet. Er zijn nog wat enkelingen als Buys, maar voor de rest is het pijnlijk, zeker op de langere afstanden. Daar is echt niemand."

  "De basis is te fragiel en dat maakt het gevaarlijk. Als de huidige toppers stoppen, dreigen we in dezelfde situatie te verzeilen als in de jaren 90, toen Deburghgraeve, Becue en Maene stopten. Maar dat komt de eerste jaren niet goed, denk ik."