• home
 • video
 • pas verschenen

  Nico Rosberg versiert de poleposition in Spanje

  Rosberg heeft de pole weer te pakken.

  Mercedes vertrekt voor de derde wedstrijd op een rij vanaf de pole in een Grote Prijs. Vanmiddag in Spanje was Rosberg de snelste in de kwalificaties, voor zijn Britse teamgenoot en wereldkampioen van 2008 Lewis Hamilton.

  Voor Rosberg is het de tweede poleposition dit seizoen, na die van Bahrein. Op de eerste lijn krijgt hij ploegmaat Lewis Hamilton naast zich. De Brit, die in China op de eerste plaats mocht starten, had de snelste tijden gereden in de eerste twee kwalificatiesessies.

  Spanje is de vijfde Grote Prijs dit jaar en de eerste in Europa. Kimi Räikkönen won de eerste wedstrijd, Sebastian Vettel de tweede en vierde en Fernando Alonso de derde. WK-leider Vettel prijkt morgen op de tweede lijn, net voor Räikkönen.

  "Goed resultaat, ik ben tevreden. Maar ik houd de voetjes op de grond, want ik weet nog hoe het me na mijn pole in Bahrein vergaan is", zegt Rosberg (kleine foto), die negende werd in de vorige race.

  Jenson Button moet vanaf de zevende lijn starten zondag. De wereldkampioen van 2009 was er niet meer bij in de derde kwalificatiereeks. "Dit is ontgoochelend", klinkt het bij McLaren. "We moeten alles nog eens haarfijn analyseren, maar op het eerste gezicht lijkt het erop dat de bandendruk te hoog was."

  Sanctie voor Massa

  Felipe Massa had de zesde kwalificatietijd gereden, maar moet morgen vanaf de negende plaats vertrekken. De Ferrari-rijder krijgt de straf omdat hij Mark Webber (Red Bull) had gehinderd. Webber, die nu vanaf plaats zeven start, reageerde vergevingsgezind: "Felipe doet zoiets niet bewust", zei Webber. "Misschien werkte de radio niet goed." De Mexicaan Esteban Gutierrez (Sauber) wordt net als Massa drie plaatsen teruggezet, omdat hij Kimi Räikkönen had gehinderd.