AZ zet PSV een hak in de bekerfinale

do 9 mei 2013 19:53
AZ wint de bekerfinale met 2-1 van PSV.
PSV zal dit seizoen zonder echte trofee afsluiten. Het verloor de Nederlandse bekerfinale met 2-1 van AZ. Dries Mertens was een hele match bedrijvig voor PSV, maar kon niet scoren. Hij werd vervangen na 85 minuten. Timothy Derijck bleef op de bank.

In een tot de nok gevulde Kuip in Rotterdam was PSV torenhoog favoriet. Maar Maher - gewild door PSV en Ajax - liet zien wat hij in zijn mars heeft. Hij stuurde Bouma het bos in en scoorde.

Nog voor het kwartier dook Altidore in de ruimte. Hij maakte de 2-0. De Amerikaanse spits scoorde dit seizoen acht keer in de beker.

PSV herstelde zich moeizaam, maar kwam gaandeweg in de match. Locadia kopte binnen. De AZ-verdediging kreeg de voorzet van Mertens niet weg. Op de PSV-bank balde coach Dick Advocaat zijn vuist.

PSV wou nog voor de rust de gelijkmaker. Het was boos toen Mertens de bal niet uit de handen van AZ-keeper Esteban mocht tikken van de ref. Een schot van Van Bommel ging naast.

Na de rust bleef de AZ-muur overeind. In het slot hapte het team uit Alkmaar wel nog even naar adem. Locadia trapte naast, Matavz stuitte op Esteban en een knal van Lens strandde op de paal.

Voor AZ, dat een moeilijk seizoen beleeft, is het de vierde beker. Volgend seizoen komt het uit in de laatste voorronde van de Europa League.

PSV verzekerde zich afgelopen zondag van Champions League-deelname, maar moest de titel aan Ajax laten. Vorig seizoen won het de beker wel.

Advocaat: "Dit was een telleurstellend jaar"

Dick Advocaat beleefde een moeilijk jaar als PSV-trainer. "Het is niet de eerste keer dit seizoen dat we slecht starten. Tegen een gretig en scherp AZ gaven we het weg in 15 minuten", zegt Advocaat.

"Mijn spelers hebben wel alles geprobeerd om het recht te zetten, maar als je 2-0 achter komt, vreet dat energie."

"Deze nederlaag is tekenend voor ons seizoen. Dit is pijnlijk. Ondanks 102 goals was het een teleurstellend jaar. We hadden meer moeten halen."

Advocaat neemt in juni afscheid van PSV.