• home
 • video
 • pas verschenen

  Alex Ferguson stopt als coach van United

  Ferguson: "Ik denk dat dit het juiste moment is."

  Einde van een tijdperk op Old Trafford. Sir Alex Ferguson (71) geeft eind dit seizoen de fakkel door bij Manchester United. De Schot was er 26 jaar aan de slag en groeide in die tijd uit tot een van de meest succesvolle trainers uit de voetbalgeschiedenis.

  Alex Ferguson wandelde Old Trafford binnen na het WK in 1986, waar hij de Schotse nationale ploeg had geleid. Zijn loopbaan als coach begon hij in 1974, op 33-jarige leeftijd. Want jawel, Ferguson had nog een leven voor United.

  Begin jaren 80 maakte hij furore met Aberdeen. In 1983 stuntte de bescheiden Schotse ploeg met winst in de inmiddels verdwenen Europabeker voor Bekerwinnaars, na een finale tegen Real Madrid.

  Onder de hoede van Ferguson groeide Manchester United uit tot een grootmacht. Niet alleen in Engeland, maar ook in Europa. Het palmares in meer dan een kwarteeuw is indrukwekkend met onder meer 13 Engelse titels, 5 FA Cups, 4 League Cups en 2 keer de Champions League.

  "Ik heb lang nagedacht over mijn beslissing", zegt Ferguson. "En ik denk dat dit het juiste moment is om ermee te stoppen." United vierde twee weken terug zijn 20e landstitel. "Voor mij was het belangrijk om de club in de best mogelijke omstandigheden los te laten en door te geven. Ik denk dat dat het geval is."

  Ferguson wordt directeur en ambassadeur van United

  Ferguson heeft altijd gezegd dat alleen zijn gezondheid zou beslissen over een einddatum. Afgelopen weekend kreeg hij te horen dat hij een heupoperatie moet ondergaan. "Maar dat beïnvloedde mijn beslissing niet", zegt hij op de clubsite.

  "Ik laat een kampioenenploeg achter, die ook de volgende jaren succesvol kan zijn. Op lange termijn oogt de toekomst van United rooskleurig."

  Ferguson blijft wel nauw betrokken bij de club. Hij treedt in dienst als directeur en ambassadeur van United. Eerder keeg hij ook al een standbeeld. "Ik kijk uit naar de toekomst. Behalve alle voetballers die ik onder mijn hoede had, wil ik ook mijn familie bedanken. Hun liefde en steun was essentieel."

  De Amerikaanse eigenaars van de club gaan nu op zoek naar een opvolger. Verschillende namen doen uiteraard de ronde: van José Mourinho tot Everton-trainer David Moyes. CEO David Gill: "We wisten dat dit moment ooit zou komen. We hebben dit grondig voorbereid. De nieuwe trainer zal een schitterende ploeg erven."

  Beckham: "Beste coach en vader"

  • David Beckham (ex-speler Man.United): "Hij was niet enkel de beste coach die ik ooit gehad heb, hij was ook elf jaar lang mijn vader. Zonder hem zou ik nooit zo'n carrière gemaakt hebben. Het is een eer om onder de grootste coach aller tijden gespeeld te hebben. Dank je wel "Boss"."
  • Gary Neville (ex-speler Man.United): "Ik ben zeer trots om met de grootste coach van de eeuw gewerkt te hebben. Ik ben verrast door zijn afscheid, maar ik zijn keuze alleen maar respecteren."
  • Rio Ferdinand (speler Man.United): "Zijn tomeloze inzet, zijn winnersmentaliteit en zijn wil om spelers beter te maken zijn uniek. Bedankt "Boss"."

  Fergusons palmares bij United

  • Premier League (13) -- 1993, '94, '96, '97, '99, 2000, '01, '03, '07, '08, '09, '11, '13
  • FA Cup (5) -- 1990, '94, '96, '99, 2004
  • League Cup (4) -- 1992, 2006, '09, '10
  • Champions League (2) -- 1999, 2008
  • FIFA Wereldbeker voor clubs -- 2008
  • Europese Super Cup -- 1992
  • Europabeker voor Bekerwinnaars -- 1991
  • Intercontinentale beker -- 1999
  • Charity Chield/Community Shield (Engelse Supercup) (10) -- 1990, '93, '94, '96, '97, 2003, 07', '08, '09, '11

  OPM: Ferguson won 3 Schotse landstitels, 4 Schotse bekers, 1 Schotse ligabeker en 1 Europese Supercup met Aberdeen. Hij werd ook 10 keer verkozen tot Trainer van het Jaar in Engeland.

  PERSOONLIJK: Ferguson is sinds 1966 getrouwd met Cathy en heeft drie zonen. Hij is ook een enorme paardenliefhebber.