• home
 • video
 • pas verschenen

  "Ronnie de ene dag vriendelijk, de andere een lul"

  Haneveer: "O'Sullivan heeft de voorbije maanden veel getraind en zat mentaal frisser."

  Ex-snookerprof Bjorn Haneveer heeft genoten van het WK in Sheffield. Hij zag hoe Ronnie O'Sullivan bij momenten speelde met de tegenstand. Over O'Sullivans uitspraken heeft hij ook een mening: "Ach, je moet dat met een korreltje zout nemen allemaal. Dat is ook een beetje een commerciële zet, volgens mij", zegt Haneveer aan Sporza.

  Haneveer is nu actief als commentator in de snookersport en is uitstekend geplaatst om het afgelopen WK in Sheffield te analyseren. Hij zag een ijzersterke Ronnie O'Sullivan, die na een sabbatjaar zijn comeback vierde met WK-winst.

  "Ik vond het een heel goed toernooi, met een mooie finale. Barry Hawkins legde een knap parcours af en mag tevreden zijn. Voor O'Sullivan zelf was het uiteraard fantastisch om zo terug te komen."

  O'Sullivan won vijf WK's, Stephen Hendry is met zeven zeges recordhouder. "De twee zijn moeilijk te vergelijken. O'Sullivan heeft het meeste talent, maar Hendry zette de beste resultaten neer."

  "In de periode van Hendry waren er minder spelers die kans maakten op toernooiwinst", zegt Haneveer over de twee. "Toen (jaren 90, red) waren die eerste rondes op een WK nog een opwarmertje."

  Toch blijft het straf: een jaar niet spelen en dan meteen winnen. "De afgelopen maanden heeft O'Sullivan heel veel getraind en hij zat mentaal frisser. Dat is toch niet te onderschatten. Snooker anno 2013 is een zeer belastende sport. Het seizoen eindigt in mei en begint al weer in juni."

  "O'Sullivans uitspraken met een korreltje zout nemen"

  O'Sullivan wil nu zijn toernooien uitpikken om zijn spelplezier te behouden, zegt hij. Haneveer: "Als je hem dwingt alles te spelen, kun je van alles tegenkomen. Dan doet hij zijn best niet of geeft hij zelfs op."

  O'Sullivan speelt met de media wat zijn toekomst betreft. "Ach, de ene dag is hij vriendelijk, de andere een lul. Je moet zijn uitspraken met een korreltje zout nemen. Het is ook een beetje een commerciële zet, volgens mij."