• home
 • video
 • pas verschenen

  O'Sullivan blijft de koning van het snooker

  Ronnie O'Sullivan en zijn zoon pronken met de trofee.

  Ronnie O'Sullivan is voor de vijfde keer wereldkampioen snooker geworden. Na een sabbatjaar speelde het Engelse natuurtalent alles en iedereen op een hoopje op het WK. Hij klopte Barry Hawkins in de finale met 18-12.

  Ronnie O'Sullivan had na zijn vorige wereldtitel de snookersport de rug toegekeerd. Hij probeerde in het sabbatjaar zijn leven weer op de rails te krijgen en dook zelfs onder in een boerderij.

  Maar terug in zijn natuurlijke habitat, The Crucible in Sheffield, was "The Rocket" weer op zijn best. Campbell, Carter, Bingham en Trump werden op weg naar de finale in sneltreinvaart gewipt.

  WK-verrassing Hawkins verweerde zich kranig in de finale, maar O'Sullivan was onstuitbaar. In de finale potte O'Sullivan nog eens zes century's, een record. Hij heeft nu ook meer WK-century's dan wie dan ook.

  Met zijn vijfde wereldtitel (na 2001, 2004, 2008 en 2012) moet hij enkel Stephen Hendry (7), Steve Davis (6) en Ray Reardon (6) voor zich dulden. O'Sullivan is ook de eerste die zijn titel kan verlengen sinds Hendry in 1996.

  "Had iets om handen door dit WK"

  Ronnie O'Sullivan heeft, naar "goeie" gewoonte, een bewogen WK achter de rug, met interviews waarin hij opnieuw zijn afscheid aankondigde en ook met een waarschuwing voor "obscene bewegingen". Hij zei ook dat hij het WK meespeelde om "het schoolgeld van zijn kinderen te kunnen betalen".

  In zijn overwinningsspeech denkt hij eerst aan zijn opponent Barry Hawkins, die in zijn eerste finale stond. "Ik wil eerst Barry feliciteren, want hij heeft me het vuur aan de schenen gelegd, terwijl ik toch niet zo slecht was."

  "Ik wist voor dit WK niet wat te verwachten, maar ik verveelde me aan de zijlijn en door dit WK had ik toch even iets om handen", zegt O'Sullivan.

  "Ik zal snooker blijven spelen, maar de kleinere toernooien. Ik hou van snooker maar ik moet de balans nog vinden met mijn bezigheden naast het snooker."