• home
 • video
 • pas verschenen

  Parket pakt "vervuilers" in peloton aan

  Philippe Gilbert mag zondag koersen.

  De renners kijken best uit wat ze zondag tijdens Luik-Bastenaken-Luik met hun drinkbussen doen. Het parket van Luik heeft een tiental renners een boete van 500 euro gegeven, omdat ze in 2012 hun drinkbus wegsmeten.

  De boete komt er na een klacht van milieuverenigingen. Betalen de betrokken renners de boete niet, dan kunnen ze vervolgd worden voor de correctionele rechtbank.

  De advocaat van de verschillende milieuverenigingen zegt dat het menens is. "We willen dat de UCI actie onderneemt tegen de vervuilers. Wij ijveren voor een proper wielrennen, in de échte zin van het woord."

  Vrijdag had de Franse sportkrant L'Equipe geschreven dat enkele renners, met onder meer Philippe Gilbert, niet zouden mogen starten omdat ze vorig jaar ondoordacht hun bidons hadden weggegooid, maar zo ver komt het niet. "Wij willen niemand verbieden om te starten", zegt de politie.

  Ook BMC-ploegleider John Lelangue weet dat Gilbert zondag gewoon mag koersen. "Ik vind het jammer dat de pers sensatie zoekt door zulke verhalen te schrijven. Er is nooit sprake van geweest dat Philippe niet zou mogen starten", zegt Lelangue.