• home
 • video
 • pas verschenen

  Ex-investeerders Brussels redden Woluwe

  Woluwe staat voor een nieuw begin met Pierre François (tweede vanaf links).

  WS Woluwe heeft een wit konijn uit zijn hoed getoverd en is gered. De investeerders uit Dubai, die eerst bij Brussels aanklopten, pompen geld in de tweedeklasser. Pierre François gaat de club leiden. Concurrent Brussels trekt naar de rechter. "Dit is professionele fraude", zegt Brussels-voorzitter Johan Vermeersch.

  Woluwe, dat maandag nog in vereffening ging, publiceert een foto op zijn site met daarop drie leden van Gulf Dynamic Challenge (de groep uit Dubai), preses Michel Farin en ook Pierre François, de oud-directeur van Standard.

  De geldschieters uit Dubai hebben François de dagelijkse leiding gegeven. De tweedeklasser moet wel op zoek naar een nieuwe trainer, want Felice Mazzu stapt op. Mazzu wou sportieve vrijheid, maar kreeg die garantie niet van de nieuwe bazen.

  Nourredine Zaiour, enkele weken terug nog coach bij Brussels, is technisch directeur van White Star.

  Woensdag beslist de bond over de licentie van de club. Woluwe maakt zich sterk dat het die nu zal krijgen. Dat betekent dat het toch de eindronde mag spelen.

  Voor STVV is dat slecht nieuws. Dat zou de eventueel vrijgekomen plaats van Woluwe in de eindronde innemen. Woluwe won de eerste periode en plaatste zich zo voor die eindronde. Maar zonder licentie zou die plaats naar STVV, de vierde in de stand, gaan.

  Brussels gaat naar de rechtbank

  Bij die andere Brusselse club, FC Brussels, zijn ze niet opgezet met de manier van handelen van de groep uit Dubai. Brussels-preses Johan Vermeersch trekt naar de rechter, zegt de clubadvocaat.

  "Voor alle clubs in tweede is het enorm moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Johan Vermeersch had met Gulf Dynamic Challenge een oplossing, maar de groep kwam zijn beloftes niet na."

  "De 100.000 euro die van Dubai kwam, moest dienen voor spelers die zij naar voren schoven. En niet om de club gezond te maken. Dat was niet afgesproken en onaanvaardbaar voor meneer Vermeersch."

  "Meer, GDC lijkt ons een spookbedrijf. Ze beweren dat ze uit Dubai komen, maar na navraag van ons blijkt dat dat niet klopt."

  Vermeersch: "Ik weet niet hoe het nu verder moet"

  "Wat die mensen uit Dubai doen, is professionele fraude", Johan Vermeersch zelf.

  "Tweede klasse is onleefbaar. Als investeerders met ambitie dan geld in je club willen pompen, kun je dat toch niet weigeren?"

  "Ik heb deze slag niet zien aankomen. Nooit had ik gedacht dat zoiets mogelijk zou zijn. Ik werd langs alle kanten aangevallen, ook door mensen binnen de club. Dat heeft mij fel geraakt. Ik word bang van een wereld waarin zulke dingen allemaal kunnen."

  "We kregen een licentie, maar ik weet niet hoe het nu verder moet. Als iemand een oplossing heeft, wil ik die graag horen. Dit is een heel gevaarlijke situatie. Als we niet oppassen, is er straks geen voetbal meer in Brussel."