• home
 • video
 • pas verschenen

  O'Sullivan: "Schitterend gevoel voor het WK"

  O'Sullivan werd vorig jaar voor de vierde keer wereldkampioen.

  Na een sabbatjaar heeft Ronnie O'Sullivan grote honger naar de snookertafel. Op het WK, dat in het weekend begint, zoekt het woelwater zijn vijfde wereldtitel. "Ik stopte op een hoogtepunt, maar besefte wat het snooker me bracht. Nu heb ik mijn emoties onder controle en ga ik genieten."

  O'Sullivan liet de snookerwereld vorig jaar zonder een superster achter, nadat hij het WK in stijl gewonnen had.

  "Toen het elastiekje vorig jaar na het WK op knappen stond, wist ik dat ik er beter even kon uitstappen. Al deed ik dat vooral omdat ik net het prachtigste toernooi gewonnen had en dat op de wellicht prachtigste manier waarop iemand ooit een WK won."

  "Het was een echt hoogtepunt, zeker ook met mijn zoontje erbij (kleine foto). Alle stukjes leken op hun plaats te vallen", zegt O'Sullivan bij de BBC.

  "Het sabbatjaar deed me inzien wat het snooker me gegeven heeft. Niet alleen titels, maar ik heb er de wereld mee gezien en veel mensen leren kennen."

  Trainen tegen Ebdon en emoties onder controle

  O'Sullivan werkt al een tijdje met een sportpsycholoog. "Sindsdien heb ik mijn emoties veel meer onder controle en sta ik stabieler aan de tafel", zegt hij.

  "Op momenten dat ik het even niet meer zie zitten, probeert een stukje van mijn hersenen de controle van mijn lichaam nog altijd over te nemen. Ik heb echter geleerd dat ik het niet ben die de handdoek wil gooien en dat ik kalm moet blijven, want het kan weer snel keren."

  "Zo ben ik sinds kort in staat om een wedstrijd die ik vroeger niet gewonnen zou hebben wel nog te winnen. In die optiek beleef ik nu mijn beste jaren."

  Ooit kreeg O'Sullivan het op zijn heupen in een trage match tegen Peter Ebdon, maar kijk, in de aanloop naar het WK trainen de twee zelfs samen. "Maar dat is vooral toevallig. We kwamen elkaar tegen in een snookerzaal. Maar goed, hij ging er wel voor en dat motiveerde me."

  "Genieten aan de tafel"

  Het is koffiedik kijken tot wat Ronnie O'Sullivan in Sheffield in staat is.

  Louter gebaseerd op zijn talent hoort Ronnie O'Sullivan altijd bij de favorieten. Maar zit er roest op zijn spel? "Op het moment dat ik stopte, speelde ik mijn beste snooker. Nu kan ik moeilijk zeggen wat mijn doel op dit WK mag zijn."

  "Maar het gevoel is schitterend. Het wordt geweldig om na een jaar inactiviteit de zaal als regerend kampioen binnen te treden: uniek. Op de tafel heb ik niks te verliezen, ik zal er ongetwijfeld veel meer van kunnen genieten."

  Plannen maakt hij niet. "Ik weet niet hoe lang ik na het WK nog speel. Ik bekijk het dag per dag. Door de nieuwe regels kan ik de toernooien spelen die ik wil spelen en dat tegen de toppers."