• home
 • video
 • pas verschenen

  Wuyts: "Riis liet Kreuziger winnen à la Nuyens"

  Wuyts: "Riis heeft met Kreuziger gedaan wat hij met Nuyens deed in 2011."

  Roman Kreuziger was de verrassende winnaar van de Amstel Gold Race. Ook Sporza-commentator Michel Wuyts had de Tsjech van Saxo Bank niet op zijn lijstjes staan. Een duel Gilbert-Sagan kwam er niet in Valkenburg. "De curve van Gilbert stijgt. Hij is zondag de topfavoriet in Luik. Voor Sagan was het wellicht de koers te veel."

  Kreuziger (26) was Wuyts dit seizoen nog niet opgevallen. "Ik noteerde nog geen bekenisvolle uitslagen van hem", vertelde de wielerjournalist aan Sporza.

  "Hij is wel een enorm talent. In 2004 werd hij tweede op het WK veldrijden voor junioren achter Niels Albert en datzelfde jaar won hij het WK junioren."

  "Bij de profs stootte hij meteen door naar de top. Op z'n 22e won hij de Ronde van Zwitserland, een jaar later die van Romandië. Dan ben je een kanjer."

  "Hij was ook twee keer negende in de Tour en een keer zesde in de Giro. Maar Liquigas heeft hem uitgeperst als een citroen, vooral in dienst van Nibali."

  Na twee jaar bij Astana rijdt Kreuziger dit jaar voor het Saxo Bank van Bjarne Riis. "En Riis heeft gedaan wat hij ooit deed met Nick Nuyens. Wat minder competitie en meer het accent leggen op trainen en rusten. Dat heeft rendement opgeleverd: bij Nuyens met de Ronde van Vlaanderen in 2011 en nu met Kreuziger in de Gold Race."

  "Gilbert is zondag topfavoriet voor eigen volk"

  Het verwachte duel tussen Peter Sagan en Philippe Gilbert kwam er niet in Valkenburg. De Slovaak zagen we door krampen niet in de finale.

  "Meer dan waarschijnlijk was dit de koers te veel voor hem. De Gold Race is vaak de race van de stijgende en de dalende curves. Die van Gilbert stijgt, bij Sagan is het gewoon op."

  "Misschien was die enorme inspanning in de Brabantse Pijl het allerlaatste wat we van hem dit voorjaar gezien hebben. Maar het is goed geweest. In de koersen die ertoe deden, werd hij eerste of tweede."

  "Hij heeft laten zien dat hij een mens is en geen machine. Dat is voor nogal wat mensen wellicht een opluchting."

  Gilbert tekende wel present. "Met een stevige krachttoer op de Cauberg. Ik heb veel punch gezien. Meer dan in de Brabantse Pijl. Maar hij is zeker niet de Gilbert van het niveau van 2011 en ik denk dat hij in 2010 op dit moment ook nog net iets beter was."

  "Maar zoals gezegd: zijn curve stijgt. Ik verwacht hem woensdag in de Waalse Pijl en nog meer voor eigen volk, zondag in Luik-Bastenaken-Luik. Daar start hij als topfavoriet."