• home
 • video
 • pas verschenen

  Scheidsrechtersbaas: "Deze week bijsturen"

  Kanu trapt de vrijschop van Mpoku in doel, uit buitenspel blijkt achteraf.

  De twee buitenspeldoelpunten in Zulte Waregem-Standard krijgen een staartje. Scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen zit deze week samen met Paul Allaerts, technisch directeur van de arbitrage bij de bond, en zijn refs om een herhaling van de feiten te voorkomen.

  De vraag is of de extra ref achter het doel mag tussenbeide komen bij een buitenspelfase. Nu zijn daar geen duidelijke afspraken over. "Bij de 3-3 was het niet meteen duidelijk of de bal naar Kanu door een verdediger of Buyens werd doorgekopt", zegt Jeurissen in Het Laatste Nieuws.

  "In dat geval zou de lijnrechter altijd moeten vlaggen. Daarna kan snel overlegd worden tussen de vijfde ref en de scheidsrechter op het veld om te zien wie als laatste de bal raakte."

  "Was het de tegenstander? Dan kan de ref de goal toch goedkeuren. Was het een teammaat? Dan is het offside en had de lijnrechter het sowieso juist. Dat is iets wat we deze week moeten bijsturen."

  Jeurissen vindt wel dat de eindverantwoordelijkheid voor buitenspel altijd bij de assistent moet blijven. Daarom is hij in Het Laatste Nieuws ook streng voor de lijnrechter bij de 3-4 van Ezekiel. "Want hij heeft zijn job niet gedaan."

  "We hebben al extra refs gezet, waardoor een assistent énkel nog naar buitenspel moet kijken. Hun taak is er dus eenvoudiger op geworden. Dat die twee goals - en zeker de winnende - dan toch goedgekeurd worden, kan ik niet aanvaarden."

  Zulte Waregem-coach Francky Dury had na de match duidelijk aangegeven dat hij wou dat er lessen zouden getrokken worden. Niet alleen door zijn team na de nederlaag, maar ook voor de buitenspelgoals.

  Extra ref van nut in Genk-Lokeren

  De extra ref bewees alvast zijn nut bij de 1-2 in Genk-Lokeren. Persoons haalde de kopbal van Anele achter de doellijn uit het doel van Lokeren. "Zonder hem had scheidsrechter Luc Wouters wellicht moeten gokken of de kopbal van Anele over de lijn was", zegt Jeurissen ook in Gazet van Antwerpen. "Want ook voor de lijnrechter was het enorm moeilijk om zeker te zijn. Dat bewijst dat het systeem werkt."