• home
 • video
 • pas verschenen

  "Club Brugge ontwaakt met een kater"

  Peter Vandenbempt: "Anderlecht moet dringend weer gaan voetballen."

  In zijn wekelijkse blik op de Jupiler Pro League staat Peter Vandenbempt stil bij Anderlecht-Club Brugge, een match met twee gezichten. En hij kijkt uit naar Standard-Genk.

  Onbegrijpelijk

  Bij de rust had Club Brugge alle kaarten in handen om Anderlecht een mokerslag toe te dienen. Na de pauze liet het team het compleet afweten. Onbegrijpelijk. Blauw-zwart moet vanochtend met een kater ontwaakt zijn.

  De eerste helft van Club Brugge was excellent. Ik zag dominant voetbal, snelheid, beweging, positiespel en diepgang. Bacca (foto) en Gudjohnsen waren internationale klasse.

  Club Brugge speelde Anderlecht van de mat, maar na de rust bleef daar niets meer van over. Het team werd afgebluft door de tien van Anderlecht.

  Donk ging nonchalant verdedigen, de balcirculatie liep spaak en de duels werden verloren. Op het einde mocht Club nog tevreden zijn met één punt.

  Geen leidersfiguur

  De onverklaarbare wisselvalligheid van Club Brugge dit seizoen zat er ook nu in. Als het slecht gaat, is het zoeken met een vergrootglas naar leidersfiguren. Niemand neemt de ploeg op sleeptouw.

  Dat is een groot probleem. Na vijf maanden onder Garrido zou er meer stabiliteit en continuïteit in het spel van Club Brugge mogen zitten.

  In de play-offs moet je je momenten grijpen. Dat moment lag zondagavond voor het grijpen op Anderlecht. En dan pak je er weer naast.

  Anderlecht comateus

  Anderlecht blijft achter met één zege in zeven competitiewedstrijden. In volle titelstrijd is die balans heel slecht, net zoals de ploeg in de eerste helft. Bij de rust was Anderlecht comateus, bijna palliatief.

  Het siert de ploeg dat het na de rust op karakter en met veel enthousiasme de wedstrijd tegen Club Brugge heeft doen kantelen.

  Toch blijven er veel vragen. In augustus hoorde ik in Anderlecht dat het dit seizoen allemaal anders zou zijn. De club wist nu hoe het de play-offs moest aanpakken. Anderlecht zou pieken in deze weken, maar ik moet vaststellen dat het team - net als de voorbije twee jaar - uit vorm is.

  Anderlecht moet zich bezinnen, met of zonder titel. Die houdini-act kun je niet elke week opvoeren. Anderlecht moet dringend weer gaan voetballen, of het loopt verkeerd af.

  Benieuwd naar Standard-Genk

  Racing Genk mag aan de dubbel denken. In de eerste twee matchen van de play-offs pakte het met wat geluk vier punten. Zaterdag ging de bal vlotter rond en boekte het een verdiende overwinning tegen Lokeren.

  Met spelers als Ojo en Plet heeft Mario Been offensief veel wisselmogelijkheden en daar maakt hij uitstekend gebruik van. Genk slaagt er al voor het derde jaar op rij in om beter te worden in deze periode. Dat kan geen toeval zijn.

  Ik ben benieuwd naar Standard-Genk van dinsdag. Standard speelt een ander, maar wel erg efficiënt voetbal. Coach Rednic slaagt er in om met zijn ploeg resultaten neer te zetten. En dat telt in de play-offs.

  Peter Vandenbempt