• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Verken Parijs-Roubaix met Museeuw

  Museeuw op Carrefour de l'Arbre: "Hier hebben ze met kasseien gesmeten."

  Zondag staat de kasseiklassieker Parijs-Roubaix op het programma. Sporza verkent de Hel van het Noorden met drievoudig winnaar Johan Museeuw (1996, 2000 en 2002). "Parijs-Roubaix is een koers voor grote motoren", vertelt hij. "Veel renners rijden zich perte totale."

  Johan Museeuw stapt in het noorden van Frankrijk op de fiets met onze man Tom Vandenbulcke. Samen verkennen ze de finale van Parijs-Roubaix.

  "In de laatste 50 kilometer vallen de beslissingen. De grote kampioenen schuiven naar voren. Hier creëren ze hun grote solo", vertelt Museeuw.

  De eerste kasseien die Museeuw verkent zijn die van Mons-en-Pévèle, een vijfsterrenstrook op 49,5 kilometer van de finish. "Het is een lange strook van 3.000 meter. De kasseien typeren Parijs-Roubaix: ze liggen heel bruut."

  "De grote schifting zal zondag al achter de rug zijn. Mons-en-Pévèle snijd je aan met een peloton van hoogstens 30 renners."

  "Voor renners met inhoud"

  "Ik ken weinig renners die een solo van 50 kilometer kunnen opzetten in Parijs-Roubaix. Na 200 kilometer hebben de meesten zich perte totale gereden", weet Johan Museeuw.

  "Parijs-Roubaix is een wedstrijd voor zware motoren met veel cilinders. Denk maar aan Fabian Cancellara en Tom Boonen. Dat zijn renners met inhoud."

  "Op Carrefour de l'Arbre kan je winnen of verliezen"

  Op 18 kilometer van de streep zijn er de gevreesde kasseien van Carrefour de l'Arbre. "De laatste grote zone", zegt Museeuw. "Als de beslissing nog niet gevallen is, rijden de grote mannen hier weg."

  "Het is een slechte en lange strook. Je moet de scherpe en smalle bochten goed aansnijden en rekening houden met het publiek langs de weg."

  "Je kan Carrefour de l'Arbre beginnen met een snelheid van 40 km/u. Daarna moet je inhouden, omdat de kasseien te slecht liggen. Het lijkt wel of ze die er op gesmeten hebben."

  "Het is zoeken naar de ideale lijn. Je moet van kassei naar kassei springen, met het gevaar lek te rijden. Materiaalpech kan een grote rol spelen. Op Carrefour de l'Arbre kan je Parijs-Roubaix winnen, maar ook verliezen."

  "Als je solo naar de finish rijdt, hoor je op de laatste kasseistrook al de piste in Roubaix. Eén naam roepen ze: die van jou. Dan denk je al eens aan je zegegebaar." Bij zijn tweede zege in Roubaix, in 2000, wees Museeuw naar zijn gehavende linkerknie.

  Johan Museeuw in Parijs-Roubaix

  • winnaar: 1996, 2000 en 2002
  • tweede: 2001
  • derde: 1995 en 1997
  • vierde: 1993
  • vijfde: 2004

  Kijk en luister zondag naar Parijs-Roubaix op Sporza. De kasseiklassieker gaat om 10.30u van start.