• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Ultieme nachtmerrie voor Anderlecht"

  Peter Vandenbempt: "Anderlecht is breekbaar: mentaal, maar ook fysiek."

  Onze voetbalcommentator Peter Vandenbempt neemt de eerste speeldag van de play-offs onder de loep. "Anderlecht en Club Brugge doen zichzelf de das om", vindt hij. "En bij Racing Genk en Standard mogen ze er in geloven."

  De play-offs zijn met een ultieme nachtmerrie begonnen voor Anderlecht. Het team heeft zichzelf de das omgedaan tegen Racing Genk (1-2).

  Anderlecht voetbalde goed, hield de organisatie en had voldoende kansen om de voorsprong uit te breiden, maar gaf daarna de wedstrijd uit handen. Anderlecht werd breekbaar: mentaal, maar sommige spelers ook fysiek.

  En die strafschoppen zijn te gek voor woorden. Het was al de achtste misser op 14 in de competitie. Dat kun je zelfs geen absurde humor meer noemen.

  Zaterdag moet Anderlecht, nog altijd zonder Mbokani, naar Luik. Twee weken geleden stond Standard nog 17 punten achter op Anderlecht. Als het zaterdag wint, nog maar drie punten. Dat is Belgische rekenkunde.

  Uur ongestraft knoeien

  Racing Genk heeft een klein uurtje staan knoeien in Anderlecht, maar komt daar ongestraft mee weg. De concurrentie moet zich grote zorgen beginnen te maken.

  Dat blijft niet duren. Vroeg of laat krijgen ze toch de rekening, maar laat je niks wijsmaken: iedereen in Genk gelooft nu 100 procent in de titel.

  Waarom ook niet? Met de bekerfinale achter de hand kan Genk ontspannen voetballen. Het team is niet verplicht om de titel te pakken. En met die dubbele meters heeft Genk een sterk wapen: kracht, gestalte en scorend vermogen.

  Genk speelt nu twee thuiswedstrijden, tegen Zulte Waregem en Lokeren. De kans om de druk op te voeren.

  Dé teleurstelling

  Club Brugge was voor mij dé teleurstelling van de eerste speeldag in een bedroevende wedstrijd, met te veel discussies en opstootjes.

  Met 73 procent balbezit was het begin van de match nog oké. Als de bal van Bacca niet op de paal belandde, zou de wedstrijd anders verlopen zijn tegen Standard (0-2).

  Daarna creëerde Club nauwelijks nog een kans. Het begon zwak te verdedigen. Bij het eerste doelpunt stonden er twee Standard-spelers tegenover zes van Club.

  Ik zag veel nervositeit en irritatie in de ploeg. Club deed zich maandag zelf de das om, net als Anderlecht. Het was de zoveelste desillusie voor de supporters, die er voor de match nog in geloofden.

  Slimme Rednic

  Bij Standard heeft coach Rednic het slim aangepakt in Brugge. Zijn team maakte wel veel overtredingen. Ik deel zijn mening niet dat die fouten bij het voetbal horen.

  Met laag defensief spel loerde Standard op kansen. Dat spel ligt de ploeg. Met Batshuayi en Ezekiel hebben ze daar twee wispelturige, maar klasseaanvallers voor.

  Ik ben zeker dat ze in Luik aan het scenario van 2011 denken. Standard haalde maar net de play-offs, maar sloot het seizoen wel als vicekampioen af.

  Zaterdag volgt een thuiswedstrijd tegen Anderlecht. Daar moeten ze zelf gaan aanvallen, met de druk van het zeer ongeduldige publiek. Ik ben benieuwd.

  Peter Vandenbempt