• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Wuyts: "Lus minder in Ronde-finale zou beter zijn"

  Michel Wuyts is onder de indruk van Fabian Cancellara

  Met Fabian Cancellara heeft de Ronde van Vlaanderen voor zijn 100e verjaardag een winnaar met een ronkende naam gekregen. Sporza-commentator Michel Wuyts analyseert de wedstrijd en kijkt al even vooruit naar Parijs-Roubaix. "De vraag is waar Cancellara zal aanvallen", zegt hij.

  "Cancellara liet een ontplooiing van enorme kracht zien. Hij was superieur", vertelt Wuyts.

  "Niemand kan dieper gaan na een zware koers van 6 uur. Hij kan een enorm vermogen ontwikkelen. Maar dit is ook het resultaat van mentale kracht. Sinds Nieuwjaar is hij tien dagen thuis geweest. Al die tijd steekt hij in de E3 Harelbeke, de Ronde en Parijs-Roubaix."

  "RadioShack was ook heel sterk, met een verrassend goede Stijn Devolder. Ook petje af voor hem."

  "Iedereen beseft wel dat Cancellara Parijs-Roubaix zal winnen. Dé vraag is waar hij zijn beslissende aanval zal plaatsen. Gaat hij op 60 kilometer van de finish, op 40 of wacht hij misschien tot Carrefour de l'arbre? Al kan ook hij pech hebben."

  Peter Sagan en Jürgen Roelandts stonden naast Cancellara op het podium. "Na een koers van 150 kilometer zou Sagan Cancellara misschien wel kunnen volgen, maar na 240 kilometer speelt de jeugd hem nog parten."

  "Roelandts is de enige die waarmaakt wat iedereen zei wat je moest doen: aanvallen vóór Cancellara en Sagan. Waar waren Van Avermaet, Haussler of Chavanel? Ik denk dat ze niet beter konden. Daarom heb ik alle respect voor de prestatie van Roelandts."

  "De finale wat ontlasten"

  Het was lang wachten vooraleer de Ronde echt openbrak. "De snelle start heeft iedereen afgebot. Die snelheid maakt de renners loom. Dat is een tendens die je al enkele jaren ziet", vertelt Michel Wuyts.

  "Het zou goed zijn om de finale wat te ontlasten, want nu regeert de angst voor het zware slot."

  "Een lus minder zou misschien beter zijn. Zo kunnen de renners wat op kracht komen en komt er ruimte voor aanvallen of voor iemand die kan terugkomen uit de achtergrond. Nu zijn die tien hellingen wat te veel van het goede."

  Vandegoor: "Dit toont ook zwakte van peloton aan"

  Ook Sporza Radio-journalist Christophe Vandegoor was onder de indruk van Fabian Cancellara. "Dit is de zege van de ervaring, leeftijd en de kracht", zegt hij.

  "In deze koersen is Cancellara gewoon de beste. Iedereen wist dat hij daar zou aanvallen, maar toch maakt hij het af. Dan ben je de verdiende winnaar."

  "Samen met Sagan heeft hij het voorjaar gedomineerd. Dat is opmerkelijk. Volgende week zal Cancellara wellicht ook winnen. Dat onderstreept de zwakte van het peloton. In koersen tot 200 kilometer is de vijver wat groter, maar in de topklassiekers krijg je met Gilbert, Boonen en Cancellara altijd dezelfde namen. We spreken altijd over Pozatto, Hushovd en co, maar we zien ze gewoon niet."

  "Vooraf had iedereen plannetjes, maar alleen Lotto en Jürgen Roelandts hebben die kunnen uitvoeren. Roelandts heeft met zijn hoofd gekoerst. Dat was genieten. De rest heeft alleen gevolgd."

  Tom Boonen werd al snel uitgeschakeld door een val. "Hij had misschien kunnen spurten voor de vierde plaats, maar winnen had hij sowieso niet gedaan", zegt Vandegoor. "Omega Pharma-Quick Step leek wat aangeslagen zonder hem. In de vorige koersen waren ze wakker en collectief aanwezig, maar deze keer niet."

  "Geen buskruit meer om zes keer te schieten"

  De Ronde was een gesloten wedstrijd. "Het leek een vrij saaie koers, maar je mag de afstand niet onderschatten. Door de vele kilometers en de zware hellingen krijg je de kroniek van het lange wachten", zegt Vandegoor. "De zware finale boezemt angst in."

  Vandegoor nuanceert de kritiek op het parcours met de lussen over de Oude Kwaremont en de Paterberg. "Het zou te kort door de bocht zijn om te zeggen dat het daarom zo gesloten blijft. Ik vergelijk met andere koersen: een WK wordt ook altijd in de laatste ronde beslist. Kijk maar naar Philippe Gilbert in Valkenburg."

  "Bovendien is het epo-tijdperk voorbij. Dat is ook een reden voor "de saaiere wedstrijd". Ze knallen niet meer naar boven met de grote versnelling en er wordt niet meer constant aangevallen. De renners kunnen nu nog één keer schieten, want er is geen buskruit meer om dat zes keer te doen."