• home
 • video
 • pas verschenen

  Vanhoenacker: "Nog nooit zo blij met tweede plek"

  Op 6 km van het einde moest Vanhoenacker (archief) de koppositie prijsgeven in Melbourne.

  Marino Vanhoenacker is zondag tweede geworden in de Asia-Pacific Ironman in Melbourne. Enkel de Spanjaard Eneko Llanos was beter dan onze landgenoot. Thuisfavoriet en tweevoudig Hawaï-winnaar Craig Alexander eindigde derde. "Ik ben trots dat ik weer tussen de grote jongens sta", zegt Vanhoenacker.

  De wedstrijd werd geteisterd door felle wind. Daarom werd het zwemparcours gehalveerd en beperkt tot 1,9 km. Vanhoenacker ging halfweg het fietsen solo en begon aan de marathon met 5 minuten voor op Llanos. Op 6 km van de finish ging de Spanjaard echter op en over de Belg.

  Vanhoenacker was dolgelukkig in zijn reactie bij Sporza. "Misschien mag het niet als topsporter, maar ik ben nog nooit zo tevreden geweest met een tweede plaats."

  "Door de wind waren de omstandigheden heel zwaar. Ik maakte geen enkele fout en doseerde goed. Het was een race van man tegen man en op het einde was er iemand rapper. Daar kan ik mee leven."

  Vanhoenacker beleefde een slechte Ironman van Hawaï en een slechte winter. "Als ik zie vanwaar ik kom, ben ik trots dat ik hier al tussen de grote jongens sta, in dit veld en in deze zware omstandigheden."

  "Zwemmen zoals in botsautootjes"

  Toen Vanhoenacker naar de start vertrok, had hij geen goed oog in de omstandigheden. "Er was enorm veel wind vanuit het noorden. De golven waren 3 à 4 meter hoog. Ik dacht eerst dat ze er een duatlon zouden van maken."

  "Het zwemmen was zoals in de botsautootjes. Je werd heen en weer geslingerd en op elkaar gesmeten. Ik was niet bang maar ik heb toch een grote snee in mijn voet en een kap in mijn gezicht. Bovendien zagen we vaak de boeien niet en was het zwemmen op de tast."

  "Aan de versnelling van Llanos in de marathon kon ik niks doen. Maar dit resultaat doet veel deugd. Ik heb nu nog meer goesting om door te doen."

  Uitslag:

  1. Eneko Llanos (Spa), in 7u36'07"
  2. Marino Vanhoenacker op 2'51
  3. Craig Alexander (Aus) - 3'29"

  (1,9 km zwemmen, 180 km fietsen, 42,195 km lopen)