• home
 • video
 • pas verschenen

  Swings wordt vijfde op de 10.000 meter

  Bart Swings werd vijfde op de 10.000 meter.

  Schaatser Bart Swings is op het WK afstanden in Sotsji vijfde geworden op de 10.000 meter. Het goud was voor de Nederlander Jorrit Bergsma, die twee van zijn landgenoten mocht verwelkomen op het podium: Sven Kramer en Bob de Jong. "Ik doe mijn pet zeer diep af voor Bart Swings," zegt trainer Bart Veldkamp.

  Bart Swings reed een solide wedstrijd. Hij begon met rondjes onderaan de 31" en dat kon hij tot halverwege zijn race volhouden. Waar hij dan vaak een slotoffensief inzet, lukte dat in Sotsji niet.

  Swings schaatste naar 13'19"15 en daarmee bleef hij ruim onder zijn persoonlijk record (13'08"08) dat hij in januari reed. Swings pronkte nog wel even op de eerste plaats, maar verloor terrein na de doortocht van de grote kanonnen.

  Sven Kramer was de eerste die onder de tijd van Swings dook. De drievoudige wereldkampioen op de 10.000 meter bleef nipt onder de 13 minuten: 12'59"71.

  Hét duel om naar uit te kijken was echter Jorrit Bergsma tegen Bob de Jong. De Jong was de titelverdediger, Bergsma pakte zilver op het vorige WK. De Jong moest dit keer tevreden zijn met het brons, maar Bergsma (foto) deed wel beter dan in 2012. Met 12'57"69 dook hij nog onder de tijd van Kramer. In de slotrace was ook olympisch kampioen Lee nog sneller dan Swings.

  Swings: "Tijden zeggen niet alles"

  "Het was een zware 10.000 meter", zegt Bart Swings aan Sporza. "In de laatste tien rondes kreeg ik het lastig, maar ik ben wel goed blijven vechten. Daar ben ik wel tevreden over."

  Swings bleef ruim boven zijn persoonlijk record. "Maar tijden zeggen niet alles. Met een vijfde plaats op de 10.000 meter en een zesde plaats op de 5.000 meter mag ik niet klagen, want alle specialisten zijn hier. Ik boek ook vooruitgang in vergelijking met vorig jaar."

  "Ik kan terugblikken op een goed seizoen. Mijn piek lag in februari en dat is goed, want met de Olympische Spelen ligt het zwaartepunt van volgend seizoen ook in die maand."

  "Nu las ik een paar weken rust in en dan start ik met de voorbereidingen op het skeelerseizoen. De World Games in Colombia zijn het hoofddoel. Of ik zal deelnemen aan het WK skeeleren (in Oostende, red) weet ik nog niet. Dat is een groot vraagteken. Mijn skeelerseizoen staat in functie van het volgende schaatsseizoen."

  Veldkamp: "Doe mijn pet zeer diep af"

  Bart Veldkamp, de trainer van Bart Swings, is tevreden over de resultaten van zijn pupil. "Bart heeft een heel indrukwekkend seizoen op een goeie manier afgesloten", vindt Veldkamp. "Top vijf op de 10.000 meter, dan weet je waar je thuishoort. De Nederlanders steken er bovenuit en daarachter zitten een aantal jongens dicht bij elkaar."

  "De balans van dit WK? Bart was niet in topvorm, maar hij heeft dit jaar wel een stap vooruit gezet en dat moest ook gebeuren. Het is nu het einde van het seizoen en hij doet beduidend beter dan zijn beste races van vorig jaar. Dat is erg knap."

  "Ik doe mijn pet zeer diep af voor hem. Hij heeft de aansluiting gemaakt bij de wereldtop. Het totaalplaatje van dit seizoen is schitterend."

  "De Olympische Spelen vallen volgend jaar in februari en dat was nu zijn beste maand. Wat dat betreft ligt hij op koers. Hij zal nu weer een stap vooruit moeten zetten en dat is ook gepland. Het blijft hard werken. Zeker op de lange afstanden kan hij nog een stap maken. Maar dat is een uitdaging voor elke niet-Nederlander."

  "Deze zomer zal het skeeleren voor Bart in dienst staan van de Olympische Spelen. Skeeleren is het hart van zijn training, daar zullen we niet veel aan veranderen. We zullen wel iets meer schaatsspecifiek trainen."