• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandoorne: "Kan Formule 1-zitje niet kopen"

  Stoffel Vandoorne: "Formule 1 is nog geen zekerheid."

  Stoffel Vandoorne maakt zich op voor zijn eerste jaar in de Formula Renault 3.5, waar talent rijpt voor de Formule 1. Op steun van de overheid hoeft het 20-jarige rijder niet te rekenen. "Volgens de Vlaamse regering is autosport geen topsport", vertelt Vandoorne.

  Stoffel Vandoorne werd vorig jaar door de RACB, de Royal Automobiel Club België, uitgeroepen tot Rijder van het Jaar. Dit jaar maakt hij zijn debuut in de Formula Renault 3.5.

  "Dat is een categorie net onder de Formule 1", legt Vandoorne aan Sporza uit. "Er is niet zo heel veel verschil meer."

  "De auto's in de Formule 3.5 kleven ook op het asfalt, zijn erg snel in de bochten en remmen laat. Ze zijn slechts enkele seconden trager dan een Formule 1-auto, die meer pk's onder de kap heeft."

  Tijdens de wintertests klokte Vandoorne meteen de snelste tijden met zijn auto van het Fortec-team. "Ik ben een van de favorieten voor het kampioenschap. De Portugees Antonio Felix da Costa en de Deen Kevin Magnussen zijn de te kloppen mannen. Zij beginnen aan hun tweede jaar."

  "Pure topsport"

  Stoffel Vandoornes grote droom is de Formule 1. Topteam McLaren neemt het Belgische talent onder zijn vleugels. "Maar daarom ben ik nog niet verzekerd van een zitje in de Formule 1", zegt hij.

  "Ik krijg hulp van McLaren, maar ik zal altijd moeten presteren. Dan krijg ik misschien mijn kans in de koningsklasse van de autosport."

  "Ik wil zuiver op talent Formule 1 rijden, want geld heb ik niet. Ik heb geen koffer met miljoenen zoals Jérôme d'Ambrosio om een zitje te kopen."

  "Dankzij enkele kleine sponsors kan ik leven, maar steun van de Vlaamse overheid krijg ik niet. Zij erkennen autosport niet als topsport."

  "En toch is het pure topsport. We zitten dagelijks in het krachthonk. Je nekspieren moeten getraind zijn om de G-krachten te trotseren, je moet stevige armen hebben om aan het stuur te draaien en met je benen moet je de rem instampen."

  "Topteam of middenmoter in de F1"

  Wanneer Stoffel Vandoorne Formule 1 rijdt, kan hij niet voorspellen. "Ik moet het juiste momenten afwachten", zegt de 20-jarige coureur.

  "Liefst zou ik meteen de stap zetten naar een topteam, al is dat weinigen gegeven. Lewis Hamilton deed het, maar hij reed al sinds zijn 13e voor McLaren."

  "Als het nodig is, begin ik bij een middenmoter. Sebastian Vettel is ook begonnen bij Toro Rosso, het jongerenteam van Red Bull. Een klein team sluit ik uit."