• home
 • video
 • pas verschenen

  Swings: "Ik kan winnen op de 1.500 meter"

  "Ik weet wat ik moet doen", zegt Bart Swings (archieffoto).

  Bart Swings komt van de week in actie op het WK afstanden in Sotsji. Vrijdag schaatst hij de 5.000 meter, zaterdag de 10.000m, maar donderdag begint hij met zijn geliefkoosde 1.500 meter. Swings won die afstand op de WB in Heerenveen.

  "Dat was ontzettend mooi", zegt Swings aan Sporza over zijn overwinning in Heerenveen. "Het was echt een goede rit. Als ik die prestatie kan herhalen, zal ik hoog eindigen of kan ik misschien zelfs winnen."

  "Het probleem is dat ik soms wat regelmaat mis door mijn gebrek aan ervaring", zegt Swings aan Sporza.

  "Het verschil aan de top is klein. Ik denk dat er wel acht kandidaten voor de zege zijn. Technisch zal alles dus moeten kloppen. Ik moet een perfecte rit rijden. Mijn favoriet? Shani Davis zal heel sterk zijn."

  Door zijn goede prestaties nemen de verwachtingen in Swings toe. Maar last heeft hij daar niet van. "Ik weet wat ik moet doen", vertelt hij aan Sporza.

  "De mensen verwachten veel van mij, maar ik kan goed om met de druk. Ik leg mezelf geen extra stress op en blijf me gewoon focussen. Ik wil gewoon alles geven en met een goed gevoel schaatsen. Op de grote toernooien kan ik ook altijd wat meer."

  Wat verwacht Swings van de 5.000m en 10.000m? "De top 8 zou mooi zijn. Dan zou ik meteen ook gekwalificeerd zijn voor de Spelen. Conditioneel denk ik dat ik super ben."