• home
 • video
 • pas verschenen

  Te late dopingcontrole kost Thiam haar wereldrecord

  Thiam nam met een wildcard deel aan het EK indoor.

  De Internationale Atletiekfederatie IAAF heeft het WR vijfkamp bij de junioren van de Belgische Nafissatou Thiam niet gehomologeerd. De IAAF struikelde over een te late dopingcontrole. Thiam werd niet meteen na de meeting gecontroleerd, maar de dag erop.

  Vijfkampster Nafi Thiam zorgde in februari in Gent voor een stukje atletiekgeschiedenis. Ze deed beter dan het wereldrecord bij de junioren van Carolina Klüft.

  Maar de IAAF erkent het WR niet omdat ze geen dopingcontrole ter plaatse kreeg. "Normaal zorgt de Vlaamse Gemeenschap
  ervoor dat er een arts aanwezig is voor de dopingcontrole", laat de Franstalige atletiekbond weten.

  "Maar nu was er niemand. De organisator van de meeting deed er nog alles aan om iemand te vinden, maar niemand was beschikbaar. Nafi werd een dag later wel gecontroleerd, maar dat telt niet. De IAAF wil niet van haar lijn afwijken."

  De laattijdige controle was negatief, net als die die Thiam onderging op het EK indoor (waar ze zesde werd). "Nafi is clean, maar ze loopt wegens een technische reden een wereldrecord mis."

  "We willen dit niet op de spits drijven, maar we moeten wel op zoek gaan naar een oplossing dat dit niet meer kan gebeuren in de toekomst", zegt de Franstalige atletiekbond. "Het is van belang dat er altijd een arts aanwezig is, of minstens opgeroepen kan worden."

  Zo blijft de Zweedse Carolina Klüft met 4.535 punten nog een beetje langer wereldrecordhoudster op de vijfkamp bij de junioren.