• home
 • video
 • pas verschenen

  Wuyts: "Milaan-Sanremo mocht niet gereden worden"

  Helse weersomstandigheden teisterden zondag Milaan-Sanremo.

  De 104e Milaan-Sanremo is er een voor de annalen. Sneeuw, heroïek, verkleumde renners en een herstart. Kortom, een knotsgekke editie. Maar voor Sporza-wielercommentator Michel Wuyts hoefde dat spektakel niet.

  Tom Boonen kwam na de neutralisering niet meer uit de ploegbus. Michel Wuyts vindt dat Boonen overschot van gelijk had. "Sterker nog: ik vind dat deze koers nooit had mogen plaatsvinden", zegt Wuyts.

  "De organisatie wist op voorhand hoe de toestand was op de Turchino en ze wist dat ook de alternatieve wegen onder de sneeuw lagen. En dan krijg je een Italiaanse gedachte: niet kunnen kiezen."

  "De Italianen konden niet kiezen tussen links en rechts. En dan krijg je halfslachtige beslissingen", vindt Wuyts. "Dat wil zeggen: de wedstrijd onderbreken, neutraliseren en verdergaan."

  "Maar dat neemt niet weg dat de favorieten er wel stonden: Sagan, Cancellara en Chavanel. Ook Philippe Gilbert en Jürgen Roelandts reden een meer dan behoorlijke finale, vind ik."

  Wat leert ons dat voor de komende klassiekers? "Het wordt nu bonkig en hoekig. Maar op dit moment zijn Chavanel, Sagan en Cancellara een stuk beter dan onze toppers. Ik verwacht wel dat Boonen er zal staan in Roubaix, en Gilbert ook in zíjn week. Het kan zijn dat de Belgen net iets minder zullen winnen, maar daar moeten we mee leren leven."

  De Cauwer: "Boonen zal het van zijn ervaring moeten hebben"

  Sporza-wielercommentator José De Cauwer pikt in op Tom Boonen. "Het speelde misschien mee dat Boonen nog geen 100% is om een finale te rijden. Maar de tijd begint intussen wel te dringen", vindt De Cauwer.

  "De E3 en Gent-Wevelgem zal hij nu niet koersen om te winnen, maar om extra kilometers te malen. Maar als het weer zo blijft in België, is dat ook niet gunstig om de conditie op te bouwen."

  "Vergeet niet dat Boonen ook geen 20 jaar meer is. Als hij in de Ronde of Roubaix goed wil zijn - en dat zal ook, denk ik - zal hij het vooral van zijn ervaring moeten hebben."