• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Pistorius mag gevangenis op borg verlaten

  Oscar Pistorius voor hij de beslissing van de rechter te horen kreeg.

  Paralympiër Oscar Pistorius, die ervan verdacht wordt zijn vriendin vermoord te hebben, hoeft niet in de gevangenis te blijven in afwachting van zijn proces. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse rechter beslist. Pistorius moet een borgtocht van één miljoen rand betalen, ofwel zo'n 85.000 euro. Op 4 juni nemen ze de draad weer op.

  De hoofdrechter Desmond Nair nam zijn tijd om naar een climax, de uiteindelijke beslissing, toe te werken. Meer dan twee uur praatte hij in zijn rechtbank.

  Hij haalde drie redenen aan om Pistorius op borg vrij te laten. Ten eerste vindt de rechter niet dat er vluchtgevaar is. De 400 meterloper met beenprotheses heeft zich immers bereid verklaard om zijn paspoort in te leveren.

  Ten tweede acht de rechter het niet bewezen dat Pistorius "een gevaar voor de maatschappij" is. En ten slotte is hij ook niet overtuigd dat de verdachte atleet andere getuigen zal intimideren.

  De rechter verbindt wel veel voorwaarden aan de voorlopige vrijlating van Pistorius. Zo mag hij -uiteraard- niet terugkeren naar zijn huis, de plaats waar hij zijn vriendin neerschoot.

  Het is hem ook verboden om getuigen te benaderen en hij moet zijn paspoort afgeven. Twee keer per week moet Pistorius zich melden op het politiebureau. Hij mag ook geen alcohol drinken en hij moet zijn wapens inleveren.

  De rechter stelde het bedrag van de borgtocht op 1 miljoen rand, ofwel zo'n 85.000 euro. Op 4 juni nemen ze de draad weer op. Tot dan hebben de instanties de tijd om alle bewijzen te verzamelen.