• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Roelandts en Van Avermaet kunnen monument winnen"

  In deel 4 van onze vooruitblik op het wielervoorjaar komen de Belgische toppers naast Boonen en Gilbert aan bod. Michel Wuyts, Renaat Schotte en hun collega's wikken en wegen de kansen van Jürgen Roelandts, Greg Van Avermaet, Sep Vanmarcke en Jelle Vanendert.

  "Als je de eerste uitslagen van het seizoen analyseert, valt de fantastische reeks van Lotto-Belisol op", zegt Renaat Schotte. "En dan kun je daar een Belg uitpikken die luistert naar de naam Jürgen Roelandts (foto)."

  "Roelandts is een pion die we in het klassieke werk zeker voorin mogen verwachten en misschien wel één van de hoofdbrokken kan meepikken."

  Michel Wuyts zit op dezelfde golflengte. "Ik verwacht veel van Roelandts", zegt Wuyts. "Het is tijd en de tijd is rijp voor hem om een stap voorwaarts te zetten."

  "Ik zou hem willen zien aansluiten bij grote namen als Tom Boonen, Fabian Cancellara en ook Peter Sagan. Hij staat niet helemaal op gelijke hoogte, maar zit er wel zeer dicht tegenaan."

  "Roelandts heeft zo veel koersinzicht en kan zich zo goed plaatsen in een koers dat dat tot winst kan leiden. Hij verdient een klassieker na zijn pechjaar 2012 en al zijn opofferingswerk."

  "En als Roelandts zo'n grote wedstrijd wint, zet hij een reuzenstap en kan in de toekomst nog zo veel meer."

  "Wie doet na wat Vanmarcke op kerstdag heeft gedaan?"

  Sep Vanmarcke (foto) schreef in 2012 de Omloop Het Nieuwsblad op zijn palmares. Wat mogen we van hem verwachten? Wuyts: "Ik zou het heel fijn vinden als hij verder zou openbloeien en op het podium zou geraken in de Ronde van Vlaanderen of Roubaix."

  "Het is veelbetekenend als je op kerstdag vier uur uittrekt om de Ronde van Vlaanderen te verkennen. Dat zie ik hem weinig andere renners nadoen. Die jongen moet branden van het verlangen om te presteren."

  Ook Greg Van Avermaet heeft Wuyts hoog op zijn lijstje staan. "Ik zou Van Avermaet graag zien meedoen voor winst in plaats van een sprintje te trekken voor plaats 4 of 5."

  "Maar dan moet je hem - en ik hoop dat ze dat bij BMC doen - de raad geven om zich onderweg wat in te houden. Als de groten naar elkaar loeren, kan Van Avermaet winnen."

  "Van Avermaet kan profiteren van de bliksemafleider die de regenboogtrui van Philippe Gilbert zeker is", weet Renaat Schotte. "Dat kan in de Ronde van Vlaanderen, maar ook in de Gold Race en misschien zelfs Luik-Bastenaken-Luik."

  "Van Avermaet is klaar om een monument uit de brand te slepen. Hij is op een leeftijd gekomen waarop het allemaal kan en moet gebeuren. Hij lijkt meer dan een "dark horse" te zijn voor de klassiekers."

  "Vanendert kan bijna niet anders dan het waarmaken"

  En wat te denken van Jelle Vanendert, die de kopmanrol van zijn ploeg mag torsen in de Ardense klassiekers? "Vanendert zegt zelf dat hij de kans van zijn leven heeft gemist door vorig jaar tweede te worden in de Gold Race. Niet achter de wereldtop, maar achter de Italiaan Enrico Gasparotto", zegt Christophe Vandegoor.

  "Vanendert heeft in zijn ploeg een zekere status gekregen en is tot absolute kopman gebombardeerd in het Ardense drieluik nu Jurgen Van den Broeck het over een andere boeg gooit en geen zin meer heeft in die klassiekers. Dan kan Vanendert niet anders dan het waarmaken. Maar als een Gilbert in topvorm is, kan Jelle Vanendert daar uiteraard niet aan."