• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Hoofdinspecteur is van zaak-Pistorius gehaald

  Hilton Botha wordt zelf beschuldigd van "poging tot moord" na een schietpartij in 2011.

  De rechtszaak van Oscar Pistorius is elke dag voer voor een verrassende wending. Nu wordt de hoofdinspecteur, die het onderzoek naar de moord op Reeva Steenkamp leidt, zelf vervolgd voor poging tot moord na een schietpartij in 2011. Hij werd van de zaak-Pistorius gehaald en vervangen door een topspeurder.

  Paralympisch atleet Oscar Pistorius staat dezer dagen terecht in Zuid-Afrika. Hij wordt beschuldigd van moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp. Pistorius houdt vol dat het om een ongeluk ging. Hij dacht dat Steenkamp een inbreker was.

  Het parket in Pretoria gelooft die versie niet en verzet zich tegen Pistorius' vrijlating op borgtocht. De politie is overtuigd van zijn schuld.

  Maar vandaag nam de zaak opnieuw een verrassende wending, met hoofdinspecteur Hilton Botha in de hoofdrol. Botha leidde het onderzoek in de moordzaak, maar werd van de zaak gehaald.

  Botha hangt een rechtszaak boven het hoofd voor een schietpartij in 2011. Hij schoot toen op een minibusje dat hij samen met twee andere agenten wilde tegenhouden.

  In eerste instantie werden de klachten tegen hem afgewezen, maar een paar dagen voor de dood van Steenkamp kwam de zaak opnieuw op de rol van de rechter. Botha wordt zelfs beschuldigd van "poging tot moord".

  De inspecteur is nu van de zaak-Oscar Pistorius gehaald en vervangen door dé topspeurder van de Zuid-Afrikaanse politie. "Hij zal een team van ervaren onderzoekers samenstellen", luidt het.

  De beslissing om Botha weer aan te klagen is genomen op 4 februari, tien dagen voor de dood van Steenkamp. "Dat heeft dus niks te maken met dit proces", zegt de commissie bevoegd voor aanklachten.

  Vrijdag uitspraak over borgtocht

  De beslissing of Pistorius op borgtocht vrijgelaten wordt is verschoven naar vrijdag. Intussen heeft de loper na zes dagen zonder eten, dixit zijn familie, eindelijk weer wat voedsel tot zich genomen. Pistorius zou de tijd in de cel doden door de bijbel te lezen.

  Nike schort contract op

  Nike heeft zijn contract met Oscar Pistorius voorlopig stopgezet. Het Amerikaanse sportmerk zegt dat de loper "recht heeft op een eerlijk proces. We zullen het proces nauwlettend opvolgen."