• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Mariën: "Eva is mijn concurrente én vriendin"

  Elfje Willemsen en Hanna Mariën daalden af in Sotsji.

  Vorige week eindigden de Belgische bobsleevrouwen Elfje Willemsen en Hanna Mariën als 14e op het test-event in Sotsji. Sporza was in Sotsji en peilde één jaar voor de Winterspelen naar de sfeer tussen Willemsen, Mariën en reserve Eva Willemarck.

  Elfje Willemsen is als stuurvrouw zeker van haar plaats in de Belgische bobslee. Hanna Mariën en Eva Willemarck knokken om als remster mee te mogen naar de Winterspelen van volgend jaar in Sotsji.

  Mariën lijkt in het voordeel. "Elke race moet er gevochten worden", zegt ze. "Eva zal me het vuur aan de schenen leggen. Ik denk dat we pas een paar weken voor Sotsji zullen beslissen wie het wordt."

  "Ik kijk nog niet naar Sotsji, want dat is nog lang", zegt Willemarck. "Ik bekijk het van wedstrijd tot wedstrijd."

  Stuurvrouw Willemsen heeft geen voorkeur. "Neen, de snelste is de snelste. Als ze allebei even snel zouden zijn, dan kies ik voor de meest stabiele remster. Wie start er altijd snel en wie maakt nog een fout?"

  Mariën: "Vriendschap komt even op de tweede plaats"

  Voor elke WB-manche wordt gekeken wie er de snelste remster is. "Als we zo'n race-off doen en ik verlies, dan vind ik het fair dat de snelste in de slee zit", zegt Eva Willemarck, die op papier de reserve is. "Ik voel mezelf ook geen reserve. Ik kan me niet schikken in die rol."

  "Ik merk weinig van spanningen tussen Hanna en Eva", zegt Willemsen. "Bij zo'n race-off hangt er natuurlijk wat spanning in de lucht, maar we komen goed overeen."

  Mariën heeft het wel wat moeilijk met de situatie. "Eva is niet alleen mijn concurrente, maar ook een heel goeie vriendin. Soms zijn er spanningen, maar het is topsport en dan komt vriendschap even op de tweede plaats."

  Dat beaamt Willemarck (foto). "We komen goed genoeg overeen en zijn sportief genoeg. We beseffen ook dat het een sportieve beslissing is en dat die beslissing niet gebaseerd is op vriendschap."